Guvernul extinde ajutorul de şomaj dacă firma nu lucrează temporar

Perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj va fi extinsă cu trei luni, iar angajatorul şi salariaţii vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pe durata întreruperii temporare a activităţii, pentru un interval de trei luni, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri.

41 afișări
Imaginea articolului Guvernul extinde ajutorul de şomaj dacă firma nu lucrează temporar

Guvernul extinde ajutorul de şomaj dacă firma nu lucrează temporar

Contribuţiile de asigurări sociale nu vor fi plătite în situaţia şomajului tehnic.

Executivul a mai decis ca acele comitete sectoriale să fie organizate ca instituţii de dialog social de utilitate publică, potrivit solicitărilor liderilor sindicali, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Deciziile au fost reglementate prin ordonanţă de urgenţă.

Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de munca, indemnizaţia de şomaj se acordă pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare: şase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, nouă luni, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani şi 12 luni pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Guvernul a informat ulterior, printr-un comunicat, că prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj este valabilă pentru persoanele ale căror raporturi de muncă sau de serviciu încetează după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009. De asemenea, pentru şomerii care beneficiază deja de indemnizaţie de şomaj, perioada de acordare se prelungeşte cu trei luni de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.

Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat va fi acordată pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, pentru o perioadă de până la trei luni, fără a fi afectată calitatea de asigurat a acestora.

Indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, de care beneficiază salariaţii pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu va fi inclusă in veniturile salariale şi nu va fi impozabilă, pentru o perioadă de cel mult trei luni în anul 2009.

Comitetele sectoriale vor fi organizate ca instituţii de dialog social de utilitate publică, vor avea personalitate juridică şi vor fi organizate la nivelul ramurilor de activitate definite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional în vigoare. "Implementarea acestor prevederi va conduce la crearea cadrului partenerial instituţional necesar elaborării şi actualizării Cadrului Naţional al Calificărilor, cu implicaţii directe asupra calităţii formării profesionale iniţiale şi continue şi asupra ocupării forţei de muncă", se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici