Guvernul şi-a asumat răspunderea pe coduri fără să-l consulte pe Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, la audierile de la Comisia juridică a Senatului, că nu a fost consultat înaintea deciziei coaliţiei guvernamentale ca Executivul să îşi asume răspunderea în Parlament pe codul civil şi pe codul penal.

25 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi-a asumat răspunderea pe coduri fără să-l consulte pe Predoiu

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe coduri fără să-l consulte pe Predoiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Predoiu a explicat că, la întâlnirea de la Cotroceni pe marginea progreselor în reforma Justiţiei, din februarie, a propus derularea unei a doua runde de negocieri asupra proiectelor de coduri elaborate de Ministerul Justiţiei, urmate de asumarea răspunderii Guvernului.

El a menţionat că intenţia lui era ca, în această a doua rundă de consultări să fie implicat şi factorul politic, prin atragerea specialiştilor din partide şi din Parlament.

"Ce se întâmplă acum depinde de decizii ale coaliţiei, la care eu, prin statutul meu în Guvern, nu iau parte", a adăugat Predoiu.

El a declarat că nu a fost consultat înaintea deciziei coaliţiei ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe codul civil şi pe codul penal şi că aşteaptă să discute cu premierul Emil Boc înainte de a formula o poziţie pe marginea acestei decizii a PDL şi a PSD.

"Nu am fost consultat anterior luării acestei decizii de către coaliţie. Aştept să am o discuţie cu prim-ministrul şi apoi îmi precizez poziţia. Nu pot comenta resorturile politice ce au dus la această decizie a coaliţiei. (...) Mandatul meu în Guvern este unul aproape limitat la chestiuni de ordin tehnic", a mai spus Predoiu.

Ministrul a mai afirmat, răspunzând unor întrebări ale senatorului PSD Ioan Chelaru, că textele codurilor penal şi civil elaborate de subcomisiile parlamentare speciale constituie "un rezultat care poate fi transpus în lege, prin Monitorul Oficial".

"Cred că rezultatul este pozitiv. Printre amendamentele făcute sunt şi unele excelente. Un rezultat bun, chiar foarte bun. În orice caz, mult mai bun decât avem acum (actualele coduri – n.r.)", a adăugat Predoiu.

El a ţinut însă să semnaleze că singurul lucru pe care l-a "receptat negativ", deşi neimputabil celor două subcomisii, a fost "o oarecare culpabilizare a Ministerului Justiţiei pe o temă falsă, şi anume lipsa dezbaterii publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici