HACKERI ROMÂNI au înşelat americani cu 4 milioane de dolari. Percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe

Procurorii DIICOT fac, marţi, 27 de percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe, la persoane suspectate de fraude informatice, după ce ar fi înşelat 100 de cetăţeni americani prin organizarea unor licitaţii frauduloase pe site-uri de profil, prejudiciul fiind estimat la patru milioane de dolari.

1136 afișări
Imaginea articolului HACKERI ROMÂNI au înşelat americani cu 4 milioane de dolari. Percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe

Percheziţii în Bucureşti şi 7 judeţe, la hackeri care au înşelat cetăţeni americani cu 4 mil. dolari (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Gorj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Gorj, au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 20 de persoane suspectate de fraude informatice.

Cele 27 de percheziţii sunt făcute la imobilele celor 20 de persoane învinuite în acest caz, situate în Bucureşti şi în judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin. La finalul percheziţiilor, cele 20 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Gorj, urmând ca procurorii să decidă dacă acestea vor fi reţinute.

Potrivit procurorilor, membrii grupării ar fi indus în eroare aproximativ 100 de cetăţeni americani, cu ocazia organizării de licitaţii frauduloase pe site-uri de profil.

"Anunţurile fictive postate de către învinuiţi erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui, adresei de email şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare, cumpărătorii fiind astfel induşi în eroare şi determinaţi să transfere, în conturi indicate de învinuiţi, un avans, fără a primi ulterior bunurile licitate", a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

Anchetatorii mai arată că, pentru ridicarea sumelor de bani achitate de către părţile vătămate, liderul grupării ar fi procurat diplome de licenţă falsificate, specialitatea medicină şi teologie, actele fiind utilizate pentru obţinerea de vize de acces pe teritoriul SUA, pentru membrii grupării.

În baza acestor vize, membrii grupării mergeau în SUA, unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate falsificate, pe care le foloseau pentru a ridica sumele de bani şi a le trimite în România.

Prejudiciul cauzat de membrii grupării a fost estimat la patru milioane de dolari.

Potrivit Poliţiei Române, membrii grupului infracţional ar fi recrutat, în perioada 2009 - 2012, persoane cu abilităţi în utilizarea calculatoarelor şi cunoştinţe de limba engleză, pentru postarea de licitaţii frauduloase pe site-urile de profil, fiind creeată astfel o schemă complexă de fraudare a cetăţenilor americani.

Licitaţiile frauduloase au presupus convingerea cumpărătorilor că bunurile pentru care se organizau licitaţii, printre care autovehicule şi electronice, sunt reale. Membrii grupării le spuneau victimelor că banii trimişi de aceştia pentru garantarea tranzacţiilor vor fi păstraţi de un terţ, respectiv o societate de garantare de tip Escrow, a precizat Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Membrii grupului infracţional sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea şi modificarea datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, înşelăciune, fals privind identitatea şi spălare de bani.

Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii FBI şi Secret Service, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici