Harta şpăgilor din vămile româneşti

Începută în 2006, seria operaţiunilor anticorupţie îndreptate împotriva vameşilor români a consemnat încercări timide de a pune capăt fenomenului, dar şi acţiuni spectaculoase, cu ofiţeri acoperiţi şi aparatură de interceptare montată în birourile suspecţilor. Iată harta corupţiei din vămile româneşti, aşa cum a fost conturată prin dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie.

37 afișări
Imaginea articolului Harta şpăgilor din vămile româneşti

Harta şpăgilor din vămile româneşti (Imagine: Liviu Chirica/Foto)

Ploieşti

În 2006, 13 vameşi din Ploieşti au fost aduşi la sediul DNA, pentru audieri. Au fost arestaţi, iar procesul durează de patru ani.

Otopeni

Una dintre primele operaţiuni anticorupţie declanşate de DNA la Vamă a fost în 2006, când 18 vameşi, toată tura de dimineaţă, au fost acuzaţi că au luat 8.000 de şpăgi. Procesul lor este încă pe rol.

Petea

În martie 2008, un vameş de la Biroul Vamal Petea a fost trimis în judecată de DNA, după ce a încercat să ofere mită anchetatorilor. Vameşul i-a promis procurorului de caz suma de 15.000 de euro, pentru ca acesta să nu îl trimită în judecată.

Albiţa

În 2008, fostul Şef al vămii Albiţa, Ghiţă Berbece, şi interlopii Vasile Rodideal, Radu Bogdan Ionuţ şi Nicu Cercel au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat care introducea ilegal ţigări în ţară. Valoarea estimată a prejudiciului cauzat bugetului de stat era de aproximativ un milion de euro.

Citeşte mai multe despre harta şpăgilor din vămile româneşti pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici