Harta zgomotului din Bucureşti. Cât plăteşte Primăria pentru realizarea ei şi care este planul pentru reducerea poluării fonice

Primăria Capitalei va realiza harta strategică de zgomot şi un plan de acţiune pentru diminuarea acestuia în Bucureşti, licitaţia pentru încheierea contractului urmând să aibă loc în 30 octombrie.

1750 afișări
Imaginea articolului Harta zgomotului din Bucureşti. Cât plăteşte Primăria pentru realizarea ei şi care este planul pentru reducerea poluării fonice

Harta zgomotului din Bucureşti. Cât plăteşte Primăria pentru realizarea ei şi care este planul pentru reducerea poluării fonice (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul e-licitatie.ro, Primăria Capitalei vrea să încheie un contract pe o durată de 14 luni pentru realizarea hărţii strategice de zgomot şi a planului de acţiune pentru diminuarea acestuia în Bucureşti, în conformitate cu prevederile Directivei 2002/49/EC a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene, referitoare la evaluarea şi managementul zgomotului ambiental.

Valoarea estimată a contractului este de 1.451.612,9 lei (aproximativ 330.000 de euro) fără TVA, durata acestuia fiind de 14 luni de la data atribuirii.

Firmele care vor participa la licitaţie trebuie să depună o garanţie de participare de şapte la sută din preţul contractului.

Contractul de asociere va fi încheiat în urma unei licitaţii deschise care va avea loc la sediul municipalităţii, în data de 30 octombrie, la ora 12.00 şi va fi atribuit firmei cu oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

Consilierii municipali au aprobat, la sfârşitul lunii februarie 2009, planul de acţiune pentru reducerea nivelului de zgomot ambiental în Capitală, care cuprinde strategiile de diminuare a poluării acustice. Acesta trebuia să fie implementat în următorii cinci ani.

Potrivit proiectului, măsurile prevăzute în planul de acţiune pentru reducerea nivelului de zgomot ambiental în Capitală vor fi realizate din bugetul propriu al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Municipalitatea a lansat, în prima jumătate a lunii iunie a anului 2008, studiul referitor la Planul de acţiune privind zgomotul urban, considerat prima strategie din domeniu a unui oraş din România, prin care au fost identificate ca principale surse de poluare acustică străzile aglomerate, coridoarele feroviare şi cele aeriene, dar şi măsurile care trebuie luate pentru atenuarea şi eliminarea efectelor şi cauzelor poluării acustice.

Potrivit studiului, pentru eliminarea poluării acustice trebuie asigurate suprafeţe de rulare de calitate pentru străzile Bucureştiului, impuse interdicţii aeriene pe timp de noapte deasupra Capitalei, planificate şi proiectate mai bine locuinţele.

Autorităţile locale au identificat ca priorităţi iniţiale şi extinderea suprafeţelor acoperite cu materiale care reduc zgomotul pe toate drumurile unde această măsură s-ar dovedi utilă, încurajarea utilizării maşinilor silenţioase, dar şi punerea în practică a unor măsuri de reducerea a zgomotului în managementul zilnic al traficului, precum şi îmbunătăţirea calităţii căii de rulare pentru tramvaie şi trenuri, în limitele impuse de legislaţie.

De asemenea, îmbunătăţirea calităţii mediului poate fi realizată prin "zonarea sonoră" a cartierelor rezidenţiale, a centrului oraşului şi prin proiecte de spaţiu public, prin dezvoltarea unui program de reducere a zgomotului din trafic pentru drumurile administrate de Primăria Capitalei, dar şi prin îmbunătăţirea stilului de condus prin cursuri oferite şoferilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici