Hossu: Am negociat legea salarizării la presiunea FMI

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, după întâlnirea Comisiei interministeriale privind legea unică de salarizare, că sindicatele vor să introducă noi criterii de ierarhizare a funcţiilor bugetarilor, anul trecut negociind la presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

14 afișări
Imaginea articolului Hossu: Am negociat legea salarizării la presiunea FMI

Hossu: Am negociat legea salarizării la presiunea FMI (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Hossu a spus că a sugerat partenerilor de discuţii un nou criteriu de ierahizare legat de locurile de muncă unde sunt restricţii sau cu regim special, dând exemplul cazului de port armă.

"Modalitatea prin care aceste criterii vor fi evaluate, cu ponderi egale sau diferenţiate, este foarte important", a spus Hossu.

Astfel, membri Comisiei se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta din nou şi a stabili principiile legii salarizării. "Cred că anul trecut Ministerul Muncii ne-a grăbit în negocierea legii unice de salarizare şi dacă nu ar fi existat presiuni, anul acesta am fi avut o lege care nu ar fi creat dispute şi conflicte sociale, care evident nu sunt dorite de nimeni", a spus Hossu.

Liderul sindical a precizat că grila care se va construi va fi mult mai echilibrată şi mai reprezentativă, urmând să fie făcute criterii pe fiecare din cele 830 de funcţii bugetare în parte. "Urmează partea cea mai importantă, vor fi modificaţi coeficienţii de ierarhizare prin prisma criteriilor stabilite pe fiecare funcţie în parte", a spus Hossu.

Chiar dacă legea unică de salarizare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010, "bugetarii îşi primesc salariile îngheţate în acest an şi deci, practic legea îşi va produce efecte de la 1 ianuarie 2011", a explicat liderul sindial.

Hossu a subliniat, în legătură cu protestul de joi de la Guvern al funcţionarilor publici, că principala nemulţumire este legată tocmai de rezultatul aplicării legii unice de salarizare şi implicit de prevederea potrivit căreia se interzic contractele colective de muncă, care constituie elementul principal al unei activităţi sindicale.

"Sperăm ca la nivelul ramurii administraţie să se poată declanşa procedura de încheiere a unii contract colectiv de muncă", a spus Hossu.

Evaluarea celor 830 de funcţii publice propuse să intre în pachetul de testare pentru aplicarea legii salarizării unitare se va încheia cel târziu la jumătatea lunii iunie, după care va începe calcularea punctajului pentru integrarea pe grila unică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici