Hossu: Nu vor apela momentan la proteste, soluţia fiind un dialog constructiv

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că membrii confederaţiei nu vor apela momentan la forme de protest, soluţia fiind un dialog constructiv şi nu ieşirile în stradă, însă consideră că legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată.

13 afișări
Imaginea articolului Hossu: Nu vor apela momentan la proteste, soluţia fiind un dialog constructiv

Hossu: Liderii Cartel Alfa se întâlnesc joi pentru a găsi o soluţie unitară satisfăcătoare (Imagine: Mediafax Foto)

Hossu a mai spus, la finalul comitetului confederal reunit joi, la care au participat toţi liderii federaţiilor afiliate din ţară, că legea majorării salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată şi, în plus, ea trebuie să constituie baza de construcţie în procedură urgentă a unei legi de salarizare unitară în sectorul bugetar.

"Singura soluţie este un dialog constructiv, nu ieşirile în stradă. Dacă legea nu se va aplica vor fi proteste. Dacă legea se va aplica şi se va construi prin procedură de urgenţă o lege unitară, nu vor fi proteste", a precizat Hossu.

Sindicaliştii Cartel Alfa vor ca de la 1 ianuarie să apară un cadru legislativ care să precizeze cu cât vor creşte salariile pentru celelalte sectoare bugetare. De asemenea, ei vor ca această creştere să fie diferenţiată, adică mai mult pentru cei cu salarii scăzute şi mai puţin pentru cei care lucrează în sectorul bugetar cu salarii mai ridicate de 3.500-4.000 de lei.

Hossu a exemplificat că în sectorul de sănătate şi cel al funcţionarilor publici creşterea ar trebui să fie în medie de 25 de procente pentru salariile mici şi doar de câteva procente pentru cele mai mari.

"Vom face o scrisoare către premierul Călin Popescu Tăriceanu cu concluziile comitetului confederal, cerând totodată şi neaplicarea proiectului de ordonanţă de urgenţă pe care Guvernul îl propune", a mai spus liderul Cartel Alfa.

Hossu a precizat totodată că Guvernul a stabilit un termen de amânare prea lung pentru aplicarea legii. El a adăugat că viitorul Guvern poate să decidă să îşi dea o astfel de ordonanţă de amânare, însă pentru o perioadă mai scurtă şi să aplice legea de la 1 februarie.

Liderii federaţiilor afiliate la Cartel Alfa s-au întâlnit, joi, în cadrul unui comitet confederal, pentru a hotărî corelarea acţiunilor tuturor federaţiilor şi a găsi o soluţie unitară satisfăcătoare pentru toată lumea, procentul de 50 la sută pentru creşterea salariilor fiind considerat nerealist.

Preşedintele Cartel Alfa declara, înaintea şedinţei comitetului confederal, că dacă se ajunge la grevă generală în administraţia locală, "alegerile parlamentare vor fi paralizate", pentru că nu va mai avea cine să se ocupe, 60 la sută din personalul din primării fiind implicat în desfăşurarea scrutinului din 30 noiembrie.

Hossu a mai spus că până vineri sindicatele trebuie să depună la Guvern punctul de vedere privind legea salarizării unitare.

Totodată, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că în Biroul Executiv de joi va fi decis programul protestelor, precizând că nu susţine solicitările CNSLR Frăţia de majorare a salariilor tuturor bugetarilor cu 50 la sută, pe care le consideră "aberante".

Totodată, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că în Biroul Executiv de joi va fi decis programul protestelor, precizând că nu susţine solicitările CNSLR Frăţia de majorare a salariilor tuturor bugetarilor cu 50 la sută, pe care le consideră "aberante".

Potrivit lui Costin, nu se poate aplica o majorare cu 50 la sută a salariilor tuturor categoriilor de bugetari, pentru că unii au salariu de 700 de lei şi alţii de 5.000 de lei şi este imposibil să se majoreze la toţi cu acest procent.

"Nu pot susţine aberaţii, iar aplicarea legii aşa cum a fost votată de Parlament este o aberaţie. La unii se poate aplica majorarea de 50 la sută, la alţii nu, alţii trebuie să stea pe loc, pentru că o creştere cu 50 la sută la toată lumea înseamnă o creştere cu sută la sută, iar când ai un buton politic în spate e simplu", a precizat Costin.

Ministrul Educaţiei, Anton Anton, se întâlneşte, joi, la ora 10.00, cu liderii federaţiilor din învăţământ, invitaţia fiind transmisă acestora după ce premierul i-a cerut să invite sindicatele la discuţii.

Federaţia "Spiru Haret" ameninţă cu greva generală din 3 noiembrie, Sed Lex din 13 noiembrie, urmând ca în 20 noiembrie, odată cu declanşarea protestului şi de către cei de la Sanitas, să se afle în grevă generală toţi bugetarii afiliaţi la CNSLR Frăţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici