ICCJ a decis doar că judecătorii vor intra în BEC, ceea ce nu înseamnă încetarea protestelor

ICCJ precizează că se delimitează de orice încercare a politicului de atragere a magistraţilor în jocuri politice şi electorale şi că protestul nu va înceta, dar nu va aduce atingere valorilor statului de drept, printre care şi dreptul la liberă alegere, anunţând că va participa la desemnarea BEC.

51 afișări
Imaginea articolului ICCJ a decis doar că judecătorii vor intra în BEC, ceea ce nu înseamnă încetarea protestelor

ICCJ a decis doar că judecătorii vor intra în BEC, ceea ce nu înseamnă încetarea protestelor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"În ultima vreme există încercări de folosire în scopuri politice şi electorale a protestului magistraţilor. Faţă de aceste încercări, indiferent din partea cui ar veni ele, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt conştienţi de faptul că în toate timpurile politicul a încercat să folosească şi, dacă se poate, să aservească puterea judecătorească", se arată într-un comunicat remis, miercuri, de intanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizează că protestul judecătorilor acestei instanţe nu a avut şi nu are resorturi de natură politică, "aşa cum se încearcă a se acredita în noua strategie de comunicare şi imagine", ci este determinat de nemulţumiri ce decurg din modul în care judecătorii sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea de judecată de fiecare zi.

"Cu toate acestea, se constată că există încercări de exploatare în scopuri politice şi electorale a protestului magistraţilor, care se manifestă nu doar prin incriminarea politică a protestului, dar şi prin încercări de a capta politic bunăvoinţa magistraţilor. Pentru că sunt conştienţi de aceste încercări şi pentru că doresc să afirme riguros că nu sunt masă de manevră, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se delimitează de orice încercare a politicului de atragere a magistraţilor în jocuri politice şi electorale. De aceea, este necesar a se informa opinia publică că protestul magistraţilor Înaltei Curţi nu va aduce atingere valorilor fundamentale ale statului de drept, printre care se numără şi dreptul la alegeri libere", se arată în comunicatul instanţei supreme.

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizează că "în privinţa participării la tragerea la sorţi în vederea constituirii Biroului Electoral Central, deşi în cadrul adunării generale a judecătorilor instanţei supreme, nu s-a luat nici o măsură, s-a lansat deja ideea că alegerile vor fi sabotate".

În acest context, instanţa supremă anunţă că judecătorii Înaltei Curţi vor participa la tragerea la sorţi în vederea constituirii Biroului Electoral Central.

"Pentru că acţiunile de protest ale magistraţilor au urmărit respectarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi pentru că suntem conştienţi că se încearcă politizarea acestei acţiuni în legătură neparticiparea la constituirea Biroului Electoral Central, aducem la cunoştinţa publicului că judecătorii Înaltei Curţi vor participa la tragerea la sorţi în vederea constituirii acestui birou, conform legii, deşi susţinem în continuare ideea degrevării magistraţilor de activităţile extrajudiciare", se arată în documentul ICCJ.

Hotărârea a fost luată în Adunarea Generală de miercuri.

Surse ICCJ anunţaseră iniţial şi încetarea protestelor la nivelul instituţiei, însă oficial, conducerea instituţiei anunţă că acestea continuă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici