ICCJ: CNCD l-a sancţionat corect pe primarul Cherecheş pentru zidul din Baia Mare care despărţea aşezările romilor de restul oraşului

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv să menţină sancţiunea aplicată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) primarului din Baia Mare Cătălin Cherecheş pentru ridicarea unui zid care separa aşezări ale romilor de restul oraşului, informează CNCD.

668 afișări
Imaginea articolului ICCJ: CNCD l-a sancţionat corect pe primarul Cherecheş pentru zidul din Baia Mare care despărţea aşezările romilor de restul oraşului

Cătălin Cherecheş (Imagine: Ghita Porumb/ Mediafax Foto)

CNCD a decis, în noiembrie 2011, că ridicarea zidului din Baia Mare pentru delimitarea blocurilor locuite în majoritate de romi de pe strada Horea de strada principală constituie discriminare şi l-a sancţionat pe primarul Cătălin Cherecheş cu amendă contravenţională în valoare de 6.000 de lei. Totodată, CNCD a recomandat să fie demolat zidul despărţitor si să fie luate măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire a romilor din strada Horea.

Decizia CNCD a fost contestată de Cherecheş în instanţă, fiind anulată, însă consiliul a făcut recurs, instanţa supremă decizând definitif menţinerea sancţiunii.

"CNCD salută decizia ICCJ, pe care o consideră un semnal puternic în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării, şi îşi exprimă deschiderea pentru a oferi expertiză şi suport autorităţilor publice locale şi centrale pentru identificarea şi implementarea unor soluţii pentru grupurile vulnerabile", se arată în comunicatul consiliului.

Anul trecut, în iunie, Primăria Baia Mare a organizat o acţiune de mutare a câteva sute de romi din zona Craica în spaţii ce au aparţinut combinatului dezafectat Cuprom. Mai mulţi copii şi adulţi romi au fost duşi la spitalul local, reclamând stări de rău pe fondul intoxicării cu substanţe chimice.

Cătălin Cherecheş declara atunci, pentru RFI, că mutarea romilor a fost absolut legală, că nu este vorba de un combinat chimic, ci de sedii administrative igienizate, şi că aceştia s-au intoxicat din cauza unor spray-uri paralizante folosite de unii "pseudo-lideri" ai comunităţii.

Măsura mutării romilor în clădirea fostului combinat a urmat construcţiei, în mandatul anterior de primar al lui Cătălin Cherecheş, a unui zid despărţitor între mai multe locuinţe sociale ocupate în majoritate de romi, din strada Horea, şi strada principală a oraşului, motiv pentru care edilul a fost amendată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu 6.000 de lei, în noiembrie 2011.

În raportul său pe 2012 privind drepturile omului, Amnesty International amintea de anularea în instanţă a acestei amenzi şi de relocarea a 120 de familii de romi în blocuri ale fostei uzine Cuprom, în spaţii mici şi care nu fuseseră adaptate pentru locuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici