Igaş: Am cerut eliberarea din funcţie a lui Fătuloiu şi Tobă, în urma verificărilor de la Neamţ. Liviu Popa şi Ioan Dascălu, înlocuitorii celor doi

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, marţi, că a solicitat eliberarea din funcţie a secretarului de stat, Dan Fătuloiu, şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, în urma verificărilor declanşate în scandalul de la Piatra Neamţ, şeful poliţiei nemţene, Aurelian Şoric, depunându-şi demisia.

368 afişări
Imaginea articolului Igaş: Am cerut eliberarea din funcţie a lui Fătuloiu şi Tobă, în urma verificărilor de la Neamţ. Liviu Popa şi Ioan Dascălu, înlocuitorii celor doi

Igaş: Am cerut eliberarea din funcţie a lui Fătuloiu şi Tobă, în urma verificărilor de la Neamţ (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"În urma analizei evenimentelor din ultimele zile de la PiatraNeamţ, am demarat verificări, iar în urma acestor verificări,astăzi (marţi-n.r.), am prezentat primului-ministru propunerea deeliberare din funcţie pentru secretarul de stat Dan ValentinFătuloiu şi pentru chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române.Cererea a fost acceptată de primul-ministru",adeclarat, marţi, ministrul Administraţiei şi Internelor TraianIgaş.

Totodată, Traian Igaş a spus că aşteaptă ca acei şefi de post,care afirmau că-şi dau demisiile dacă Aurelian Şoric va fi demisdin funcţia de şef al IPJ Neamţ, "să se ţină de cuvânt" şi sădemisioneze.

"Şeful IPJ Neamţ Aurelian Şoric a cerut eliberarea sa dinfuncţie, cerere care a fost acceptată. Mă aştept acum caacei şefi de post de la Neamţ, care spuneau că îşi vor da demisia,dacă pleacă Şoric să facă şi ei acelaşi lucru", a adăugatIgaş.

Traian Igaş a subliniat că ia soluţii echilibrate, percizând căa venit la Ministerul Administraţiei şi Internelor să facă ordine,"nu să stea cu mâinile încrucişate".

"Sunt un şef echilibrat şi voi lua deciziiechilibrate (...). Am venit în acest minister să facordine, n-o să stau cu mâinile încrucişate. Sunt la început dedrum, am început un proces de reformă pe care îl voi continua,împreună cu cei numiţi astăzi", a mai spus Traian Igaş.

Ministrul a anunţat că Liviu Popa, şeful DirecţieiGenerale Anticorupţie din MAI, va prelua postul de şef al PoliţieiRomâne, în locul lui Petre Tobă, iar Ioan Dascălu,ataşat de afaceri interne la Ambasada României de la Londra, pe celal secretarului de stat în MAI, în locul lui DanFătuloiu.

Scandalul de la Neamţ a izbucnit după ce, în 14 noiembrie,Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fostasasinat într-o cafenea din Piatra Neamţ de Cristian Chilat.Imediat după incident, presa a relevat legătura dintre victimă,familia acesteia şi şeful IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric.

Cine suntînlocuitorii lui Petre Tobă şi DanFătuloiu:

  • LiviuPopa

Chestorul Liviu Popa, actualul şef al Direcţiei GeneraleAnticorupţie (DGA), în vârstă de 42 de ani, s-a născut în judeţulBihor, este căsătorit şi are doi copii. El a fost numit în funcţieîn octombrie 2009. Anterior, el a fost şef al IPJ Bihor, între 2005şi 2009.

În perioada 2003-2005, Liviu Popa a fost detaşat la ParchetulNaţional Anticorupţie - Secţia Oradea, iar între 1998 şi 2003 afost ofiţer la Biroul Poliţiei Economico-Financiare din PoliţiaMunicipiului Oradea.

El şi-a început cariera în poliţie în 1995, ca ofiţer laServiciul pentru Combaterea Criminalităţii Economico-Financiare dinIPJ Bihor.

Popa a terminat Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie"Alexandru Ioan Cuza" din Capitală în 1995, după care a urmatcursuri postuniversitare de drept civil la Cluj. El are şi undoctorat la Academia de Poliţie, absolvind în 2009 şi UniversitateaNaţională de Apărare "Carol I".

  • IoanDascălu

Comisarul şef Ioan Dascălu (40 de ani) este ataşatul de interneal Ambasadei României la Londra.

În perioada 2008-2009, Ioan Dascălu a fost ataşat adjunct deinterne al Ambasadei României la Londra, după ce în 2006-2007 afost şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Timiş. Afost cunoscut drept primul şef al IPJ Timiş care nu a terminatAcademia de Poliţie. Anterior, el a ocupat funcţia de şef al IPJArad.

Dascălu a lucrat timp de trei ani (2000-2002) în Kosovo, încadrul misiunii de menţinere a păcii. Pentru o perioadă el a fostcomandant adjunct al Poliţiei din Kosovo.

Dascălu a absolvit mai multe cursuri în ţară şi străinatate,dintre care unele organizate de FBI. Comisarul şef a terminat douăfacultăţi - Hidrotehnica la Timişoara şi Ştiinte Economice laArad.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici