Igaş: Am cerut eliberarea din funcţie a lui Fătuloiu şi Tobă, în urma verificărilor de la Neamţ. Liviu Popa şi Ioan Dascălu, înlocuitorii celor doi

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, marţi, că a solicitat eliberarea din funcţie a secretarului de stat, Dan Fătuloiu, şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, în urma verificărilor declanşate în scandalul de la Piatra Neamţ, şeful poliţiei nemţene, Aurelian Şoric, depunându-şi demisia.

403 afișări
Imaginea articolului Igaş: Am cerut eliberarea din funcţie a lui Fătuloiu şi Tobă, în urma verificărilor de la Neamţ. Liviu Popa şi Ioan Dascălu, înlocuitorii celor doi

Igaş: Am cerut eliberarea din funcţie a lui Fătuloiu şi Tobă, în urma verificărilor de la Neamţ (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"În urma analizei evenimentelor din ultimele zile de la Piatra Neamţ, am demarat verificări, iar în urma acestor verificări, astăzi (marţi-n.r.), am prezentat primului-ministru propunerea de eliberare din funcţie pentru secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi pentru chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. Cererea a fost acceptată de primul-ministru", adeclarat, marţi, ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş.

Totodată, Traian Igaş a spus că aşteaptă ca acei şefi de post, care afirmau că-şi dau demisiile dacă Aurelian Şoric va fi demis din funcţia de şef al IPJ Neamţ, "să se ţină de cuvânt" şi să demisioneze.

"Şeful IPJ Neamţ Aurelian Şoric a cerut eliberarea sa din funcţie, cerere care a fost acceptată. Mă aştept acum ca acei şefi de post de la Neamţ, care spuneau că îşi vor da demisia, dacă pleacă Şoric să facă şi ei acelaşi lucru", a adăugat Igaş.

Traian Igaş a subliniat că ia soluţii echilibrate, percizând că a venit la Ministerul Administraţiei şi Internelor să facă ordine, "nu să stea cu mâinile încrucişate".

"Sunt un şef echilibrat şi voi lua decizii echilibrate (...). Am venit în acest minister să fac ordine, n-o să stau cu mâinile încrucişate. Sunt la început de drum, am început un proces de reformă pe care îl voi continua, împreună cu cei numiţi astăzi", a mai spus Traian Igaş.

Ministrul a anunţat că Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, va prelua postul de şef al Poliţiei Române, în locul lui Petre Tobă, iar Ioan Dascălu, ataşat de afaceri interne la Ambasada României de la Londra, pe cel al secretarului de stat în MAI, în locul lui Dan Fătuloiu.

Scandalul de la Neamţ a izbucnit după ce, în 14 noiembrie, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost asasinat într-o cafenea din Piatra Neamţ de Cristian Chilat. Imediat după incident, presa a relevat legătura dintre victimă, familia acesteia şi şeful IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric.

Cine sunt înlocuitorii lui Petre Tobă şi Dan Fătuloiu:

  • Liviu Popa

Chestorul Liviu Popa, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în vârstă de 42 de ani, s-a născut în judeţul Bihor, este căsătorit şi are doi copii. El a fost numit în funcţie în octombrie 2009. Anterior, el a fost şef al IPJ Bihor, între 2005 şi 2009.

În perioada 2003-2005, Liviu Popa a fost detaşat la Parchetul Naţional Anticorupţie - Secţia Oradea, iar între 1998 şi 2003 a fost ofiţer la Biroul Poliţiei Economico-Financiare din Poliţia Municipiului Oradea.

El şi-a început cariera în poliţie în 1995, ca ofiţer la Serviciul pentru Combaterea Criminalităţii Economico-Financiare din IPJ Bihor.

Popa a terminat Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Capitală în 1995, după care a urmat cursuri postuniversitare de drept civil la Cluj. El are şi un doctorat la Academia de Poliţie, absolvind în 2009 şi Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

  • Ioan Dascălu

Comisarul şef Ioan Dascălu (40 de ani) este ataşatul de interne al Ambasadei României la Londra.

În perioada 2008-2009, Ioan Dascălu a fost ataşat adjunct de interne al Ambasadei României la Londra, după ce în 2006-2007 a fost şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Timiş. A fost cunoscut drept primul şef al IPJ Timiş care nu a terminat Academia de Poliţie. Anterior, el a ocupat funcţia de şef al IPJ Arad.

Dascălu a lucrat timp de trei ani (2000-2002) în Kosovo, în cadrul misiunii de menţinere a păcii. Pentru o perioadă el a fost comandant adjunct al Poliţiei din Kosovo.

Dascălu a absolvit mai multe cursuri în ţară şi străinatate, dintre care unele organizate de FBI. Comisarul şef a terminat două facultăţi - Hidrotehnica la Timişoara şi Ştiinte Economice la Arad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici