Igaş: Niciun cetăţean nu va suferi din cauza disponibilizărilor din MAI

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a asigurat, vineri, că niciun cetăţean nu va suferi din cauza disponibilizărilor din minister şi că din instituţie vor pleca "oamenii slabi", care nu pot face faţă cerinţelor actuale.

886 afișări
Imaginea articolului Igaş: Niciun cetăţean nu va suferi din cauza disponibilizărilor din MAI

Igaş: Niciun cetăţean nu va suferi din cauza disponibilizărilor din MAI (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Traian Igaş a spus că procesul de reorganizare şi restructurare a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) va fi dus la capăt, moment în care se vor vedea rezultatele.

El a precizat că niciun cetăţean nu va suferi de pe urma acestor schimbări şi că scopul conducerii MAI nu este să creeze un stat cu un grad scăzut de siguranţă publică. Ministrul a subliniat că se urmăreşte, din contră, dinamizarea activităţii poliţiei.

Ministrul Traian Igaş a mai spus că reorganizarea MAI a început de la Aparatul central şi va continua până la ultima secţie de poliţie, urmând să plece oamenii care nu pot face faţă cerinţelor actuale.

"Vor pleca într-un număr mult mai mic şi oameni care îşi desfăşoară activitatea în stradă, însă aceştia vor fi înlocuiţi cu alţi angajaţi, posturile nu vor rămâne neocupate, de exemplu vor putea veni absolvenţi ai Academiei de Poliţie din acest an", a declarat Igaş, care le-a cerut liderilor sindicali să nu creeze panică prin declaraţiile lor.

Ministrul Traian Igaş a făcut aceste declaraţii după ce lideri ai sindicatelor poliţiştilor şi personalului contractual au susţinut că, în urma unei întâlniri la sediul MAI, s-a stabilit că în jur de 20 la sută din angajaţii de pe teren vor fi disponibilizaţi.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, la începutul lunii iunie, după audierea sa în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, că 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central.

Igaş a mai spus că, "după cum este firesc", va pleca un număr important de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oară după 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.

Potrivit lui Traian Igaş, angajaţii din MAI care vor fi disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii, întrucât situaţia economică nu o permite. Igaş a afirmat că disponibilizaţii din MAI vor primi exact aceleaşi ajutoare sociale ca orice angajat care îşi pierde locul de muncă.

În urma mai multor runde de negocieri cu sindicatele, conducerea MAI a acceptat, ca alternativă la o parte din disponibilizări, exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare pentru poliţiştii şi cadrele militare care solicită încetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, anterior datei aplicării măsurilor de reducere a numărului de posturi. De asemenea, alte variante sunt suspendarea la cerere, pe o perioadă de doi-trei ani, a unor poliţişti şi pensionarea la cerere cu acordarea drepturilor compensatorii în decurs de trei ani.

Guvernul a decis amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor ministerului până la 1 ianuarie 2012 şi a avizat începerea disponibilizărilor, printr-o OUG adoptată în 16 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici