Impovizaţiile care "căpuşează" blocurile din Galaţi: Sute de balcoane supraetajate, mai mari decât apartamentul, fără autorizaţie | FOTO

Sute de balcoane supraetajate, mai mari decât apartamentul, au fost construite, în Galaţi, după Revoluţie, fără autorizaţie, iar cartierele arată ca nişte ghetouri. Autorităţile încearcă acum să facă o inventariere a lor şi ameninţă cu sancţiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

9623 afișări
Imaginea articolului Impovizaţiile care "căpuşează" blocurile din Galaţi: Sute de balcoane supraetajate, mai mari decât apartamentul, fără autorizaţie | FOTO

Impovizaţiile care "căpuşează" blocurile din Galaţi: Sute de balcoane supraetajate, mai mari decât apartamentul, fără autorizaţie | FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Extinderile improvizate au apărut în special în cartierele de la periferia Galaţiului. Construcţiile ilegale au forme ciudate, dimensiuni diferite, culori ţipătoare şi sunt construite din materiale ieftine, de multe ori reciclate.

Arhitecţii arată cu degetul către foştii primari, care au închis ochii la această situaţie, astfel că, în oraş au apărut tot felul de ciudăţenii, precum balconul mai mare decât apartamentul şi extinderea cu picioare de metal.

Aceste construcţii sunt inestetice, dar reprezintă şi un pericol pentru oameni, spun specialiştii.

„Balcoanele au fost construite în diferite perioade, pe principiul muşchii mei pot face asta. În mod paradoxal, multe dintre ele au şi primit autorizaţii de la foştii primari de tristă amintire a Galaţiului. Unii au primit amenzi şi au intrat în legalitate, fiecare cum s-a descurcat. Tot Galaţiul este plin de astfel de bazaconii şi dacă nu-i întreabă nimeni nimic... Sunt situaţii în care balconul e mai mare decât camera, sunt situaţii în care balconul e supraetajat, este periculos. Viaţa bate filmul, din păcate. Daţi-mi voie să rămân decent în exprimare, sunt sărbătorile, este şi an centenar. De câţiva ani, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care a fost înterzisă construirea de balcoane”, a declarat, pentru MEDIAFAX, arhitectul Sergiu Porumboiu.

Anul acesta, Primăria Galaţi a solicitat Poliţiei Locale să inventarieze balcoanele construite la blocurile din oraş, acţiunea fiind în desfăşurare. Chiar dacă poliţiştii locali constată că balcoanele au fost construite fără autorizaţie, proprietarii lor nu pot fi amendaţi.

„La nivelul Poliţiei Locale se află în desfăşurare, începând cu luna februarie a anului 2018, o acţiune de identificare şi inventariere a tuturor balcoanelor şi extinderilor executate la blocurile din municipiul Galaţi. Aceste verificări au fost începute în zonele Micro 20 şi Micro 21, urmând ca să se efectueze pe întreg teritoriul al municipiului Galaţi. La finalizarea acestei acţiuni, rezultatul va fi comunicat Primăriei Galaţi care, în baza legislaţiei în vigoare, va dispune măsuri pentru intrarea în legalitate a acestor construcţii. Totodată, vă aducem la cunoştinţă că aceste extinderi au fost executate în urmă cu 20 – 30 de ani şi, drept urmare, nu se pot aplica sancţiuni contravenţionale deoarece în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, actualizată, "dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei", a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, Biroul de Presă al Poliţiei Locale Galaţi.

După ce va inventaria toate balcoanele din oraş, Poliţia Locală va notifica şi, eventual, va amenda asociaţiile de proprietari în care se constată astfel de situaţii.

„Răspunderea pentru eventualele pierderi de vieţi omeneşti sau pagube materiale care pot avea loc revine asociaţiilor de proprietari care administrează respectivele blocuri. În anul 2019 Poliţia Locală va notifica toate asociaţiile de proprietari din municipiul Galaţi în vederea respectării îndatoririlor ce le revin privind lucrările de construcţii executate la clădirile aflate în administrarea lor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2018. Neluarea de către asociaţia de proprietari, de preşedinte sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea şi menţinerea în stare de siguranţă şi funcţionare a condominiului şi a instalaţiilor comune aferente pe toată durata existenţei acestora constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei”, a precizat Biroul de Presă.

În trecut, autorităţile au încercat să rezolve această problemă, dar demersurile au eşuat din raţiuni electorale şi ca urmare a lipsei de cooperare a cetăţenilor, care au refuzat să-i primească în apartamente pe reprezentanţii Primăriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici