În plină procedură de infringement privind calitatea aerului, Primăria Capitalei vrea să schimbe iluminatul din cel mai mare parc din Bucureşti

Primăria Capitalei vrea să modernizeze iluminatul din Parcul Herăstrău cu suma de 52 de milioane de lei, potrivit unui proiect de hotârâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti de joi.

958 afișări
Imaginea articolului În plină procedură de infringement privind calitatea aerului, Primăria Capitalei vrea să schimbe iluminatul din cel mai mare parc din Bucureşti

În plină procedură de infringement privind calitatea aerului, Primăria Capitalei vrea schimbe iluminatul din cel mai mare parc din Bucureşti

Fostul Parc Herăstrău (în prezent parcul Regele Mihai I) ar putea avea un nou sistem de iluminat şi un sistem de supraveghere video, dacă CGMB va vota, joi, un proiect care presupune aprobarea sumei de 52 de milioane de lei (peste 11 milioane de euro), pentru acest obiectiv.

Iluminatul public din Herăstrău ar urma să fie cu tehnologie LED, iar Primăria Capitalei spune că actualul sistem este unul foarte vechi, din cauza căruia se plătesc foarte mulţi bani pentru electricitate.

Parcul Herăstrău are 187 de hectare, iar aleea care înconjoară lacul are o lungime de aproape 6 kilometri.

Municipiul Bucuresti, alături de alte două oraşe, Iaşi şi Braşov, se află în procedură de infringement deschisa de catre Comisia europeana impotriva Romaniei privind calitatea aerul şi a fost generata de nerespectarea conditiilor de calitate a aerului impuse de legislatia europeana. 

Astfel, in Capitala, incepand cu anul 2007 s-au inregistrat in mod constant depasiri ale valorilor concentratiilor medii zilnice si anuale pentru pulberi in suspensie PM10, ceea ce inseamna ca sanctiunea ce poate fi aplicata Romaniei de catre Curtea de Justitie Europeana cuprinde perioada anterioara actualului mandat. (7 ani de neconformare respectiv intervalul 2007-2014.)

Potrivit Primăriei Capitalei, pana in anul 2015 s-a derulat Programul Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului ale carui masuri nu au condus in mod eficient la reducerea poluarii din Capitala, inregistrandu-se in continuare depasiri pentru concentratiile de PM10.

„Constienti de gravitatea acestei situatii, cu efecte directe asupra sanatatii populatiei, odata cu preluarea mandatului au fost concentrate eforturile pentru identificarea acelor masuri care sa actioneze in mod real asupra calitatii aerului, tinand cont in primul rand de dinamica traficului urban si de dezvoltarea economica si urbanistica a Bucurestiului. Astfel, pentru a remedia aceasta situatie, pentru prima data in Bucuresti, specialistii Primariei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) -  primul document strategic care cuprinde solutii reale pentru combaterea poluarii in Capitala”, spune PMB.

Autorităţile din Bucureşti menţionează că pentru imbunatatirea calitatii aerului in Bucuresti actuala administratie a Primariei Capitalei a luat masuri concrete in mai multe domenii:

- modernizarea transportului public

- incurajarea mjloacelor de transport alternativ

- recuperarea spatiilor verzi (ex: s-au alocat fondurile bugetare necesare recuperarii parcului Verdi)

- ample controale care vizeaza disciplina in constructii, eliminarea depozitelor necontrolate de deseuri, igienizarea terenurilor virane etc. (pana in luna septembrie 2018, Politia Locala a efectuat peste 500 de controale pe santiere si au aplicat 391 de sanctiuni in valoare totala de peste 720.000 de lei)

„Cu toate acestea, nu putem vorbi de o imbunatatire reala a traficului bucurestean, cu efecte imediate asupra calitatii aerului, fara contributia Ministerului Transporturilor privind demararea si finalizarea rutelor ocolitoare ale capitalei, respectiv Centura Bucurestiului si Autostrada de Sud,  darea in folosinta a Magistralei 5 de metrou, ruta Valea Ialomitei - Eroilor 2 precum  si demararea si finalizarea Magistralei 6, ruta 1 Mai – Otopeni.

Referitor la spatiul verde public din Capitala, acesta este gestionat deopotriva de Primaria Capitalei dar si de cele 6 Sectoare ale Capitalei, iar modalitatea prin care se poate actiona asupra calitatii aerului este aceea de a conserva, ameliora si extinde spatiile verzi, actiuni ce intra in responsabilitatea tuturor administratorilor domeniului public al Municipiului Bucuresti”, mai atrage atenţia administraţia Capitalei. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici