În războiul Covid nu trebuie să mori singur, ca pe front! Medicul care a avut curajul să schimbe regula

  • Geanina Ursu, nepoata unui bărbat care a murit la Suceava, spune că familia şi-ar fi dorit să-i fie alături în ultimele clipe
  • Într-un spital din Paris medicii au permis celor apropiaţi să-i poată vedea pe cei muribunzi la terapie intensivă
  • Dr. Alexandru Cupaciu: Sunt situaţii dificile, a trebuit să spun unei familii cu zece copii: alegeţi doi dintre voi care să vină să-şi ia rămas bun de la părinte!
3169 afișări
Imaginea articolului În războiul Covid nu trebuie să mori singur, ca pe front! Medicul care a avut curajul să schimbe regula

În războiul Covid nu trebuie să mori singur, ca pe front! Medicul care a avut curajul să schimbe regula

Suntem în război cu un inamic nevăzut care ucide. Pentru cei loviţi crunt de virus, moartea nu trebuie să fie ca pe front. Mulţi români s-au stins singuri, departe de cei dragi, care nu au mai apucat să-i  ţină strâns de mână. Nepoata unui bărbat care a murit la Spitalul din Suceava îţi spune că şi-ar fi dorit ca familia să-i fie alături în ultimele sale clipe. 

Geanina Ursu, nepoata bărbatului decedat: Doar telefonic, au vorbit cu câteva ore înainte să se stingă, au vorbit la telefon, nu au avut voie deloc, chiar deloc. Atâta timp cât se poate asigura echipamentul. Sigur că ar trebui să-i ţină de mână, sigur că ar trebui să-i aline, fără doar şi poate

În Italia este la fel, în multe spitale. Mâna celor care se sting este ţinută strâns de multe ori de asistente.

Betina Morar, asistentă în Venetto, Italia: Ei nu pot să fie văzuţi de către rudele lor, mor singuri, iar noi suntem cei care le ţinem mâna.

Într-un spital din Paris, în schimb, medicii, pe lângă munca lor titanică, s-au gândit cum să îmblânzească puţin trecerea în nefiinţă a celor aflaţi în stare critică. Medicul Alexandru Cupaciu, de loc din Constanţa, lucrează de 5 ani la Spitalul Saint Louis din Paris. A permis rudelor să se echipeze şi să fie alături de muribunzi în ultimele clipe de viaţă.

Dr. Alexandru Cupaciu, medic specialist ATI la Spitalul Saint Louis, Paris: Am avut ceva timp văzând ce se întâmplă şi în alte ţări,  având semnale din Italia că pentru medici şi  pentru familii ce era cel mai tulburător era tocmai lipsa asta de comunicare şi imposibilitatea să vii să-ţi vizitezi apropiatul, toate lucrurile astea ne-au pus pe gânduri şi ne-au făcut să găsim soluţii la o situaţie nemaiîntâlnită până acum.

E misiune teribilă pentru echipa sa, pentru că, de multe ori, medicul trebuie să aleagă.

Dr. Alexandru Cupaciu: Apropiaţi pot să fie mulţi, nu-i lăsam pe toţi pe de o parte din pricina riscului de contagiune, şi, doi la mână, nici nu avem atâtea halate şi echipamente de protecţie încât să intre toţi apropiaţii, de multe ori sunt situaţii dificile în care să spun unei familii cu zece copii, alegeţi doi dintre voi care să vină să-şi ia rămas bun de la părinte.

În plus, echipa sa găseşte răgaz pentru gesturi de umanitate: sună la familiile celor aflaţi la terapie intensivă. În timp ce la noi sunt numeroase cazuri în care rudele cu greu află ceva legat de starea celor internaţi, colegii medicului Cupaciu suna acasă, la familii, sau urcă informaţii într-o platformă online special construită pentru a le oferi informaţii despre starea celor dragi. 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici