În România, „naşterea rămâne discriminatorie”. Salvaţi Copiii: Ultima dotare a maternităţilor, acum 10 ani

Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală este are mai bine de 10 ani, timp în care aparatele achiziţionate s-au uzat şi nu mai pot fi folosite, susţin reprezentanţii Salvaţi Copiii, precizând că în România, naşterea rămâne discriminatorie.

268 afişări
Imaginea articolului În România, „naşterea rămâne discriminatorie”. Salvaţi Copiii: Ultima dotare a maternităţilor, acum 10 ani

Salvaţi Copiii: Ultima dotare a maternităţilor, acum 10 ani. Aparatele nu mai pot fi folosite

„În România, naşterea rămâne discriminatorie: contează maternitatea unde un copil vine pe lume, pentru ca el să trăiască. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor (Raport WHO Born too soon), ceea ce înseamnă că există o relaţie cauzală directă între dotarea maternităţilor şi şansa la viaţă. Mortalitatea infantilă – capitol negativ al României Rata mortalităţii infantile din România rămâne cea mai ridicată pentru Uniunea Europeană, iar cauzele sunt direct proporţionale cu gradul de dotare al maternităţilor cu aparatură vitală”, se arată într-un comunicat al Salvaţi Copiii, aceasta fiind, potrivit sursei citate, concluzia de teren la care organizaţia a identificat-o după şapte ani de campanie pentru combatarea mortalităţii infantile.

Organizaţia prezintă, în continuare, date cu privire la rata mortalităţii infantile: în România, mor de două ori mai mulţi nou-născuţi înainte de termen (o rată a mortalităţii infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit datelor aflate în lucru la INS, decembrie 2018) decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternităţile nu pot oferi asistenţă medicală cazurilor severe.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor analizate de Salvaţi Copiii, privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat şi nu mai pot fi folosite”, arată organizaţia în comunicatul de presă.

„Când am demarat programul de reducere a mortalităţii infantile în 2010, nu ştiam exact dimensiunile situaţiei. Foarte repede am înţeles că proporţiile sunt efectiv dramatice şi ele ţin de incapacitatea statului de a formula priorităţi în privinţa politicilor publice. Şi astfel, pentru a suplini de urgenţă acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluţii financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunităţi, pentru a reuşi dotarea maternităţilor cu aparatură medicală vitală”, Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

În ultimii şapte ani, Salvaţi Copiii România a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 41 de judeţe ale ţării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 42.000 de prematuri. Din fondurile colectate între 2012 şi 2017 din direcţionarea a 20% din impozitul pe profit, Salvaţi Copiii România a dotat maternităţile din ţară cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuţi prematur, în valoare totală de 1.679.504 de euro. Una dintre dotări a fost cea din luna noiembrie 2018, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici