Incendiu la acoperişul Bisericii din curtea Arhiepiscopiei Râmnicului

Un incendiu a izbucnit, joi, la acoperişul de tablă al Bisericii din curtea Arhiepiscopiei Râmnicului, din Râmnicu Vâlcea, iar la faţa locului s-au deplasat două autospeciale cu apă şi spumă şi cu scară pentru intervenţie la înălţime.

41 afișări
Imaginea articolului Incendiu la acoperişul Bisericii din curtea Arhiepiscopiei Râmnicului

Incendiu la acoperişul Bisericii din curtea Arhiepiscopiei Râmnicului (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Incendiul izbucnit joi la acoperişul Bisericii din curtea Arhiepiescopiei Râmnicului, din Râmnicu Vâlcea, a fost stins de pompierii militari după o oră şi jumătate de intervenţie, în prezent lucrătorii ISU acţionând pentru îndepărtarea tuturor focarelor de incendiu şi prevenirea reizbucnirii focului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, căpitan Cătălin Popescu, focul a fost semnalat de către măicuţele din apropiere, iar până la venirea pompierilor angajaţii Arhiepiscopiei au scos afară din biserică mai multe bunuri încercând să le salveze.

Cătălin Popescu a declarat că flăcările s-au manifestat la acoperişul lăcaşului de cult acoperit cu tablă, iar intervenţia promptă a împiedicat extinderea incendiului în clădire.

"În acest moment, lucrăm pentru îndepărtarea apei cu care am stropit în zona acoperişului pentru ca aceasta să nu afecteze picturile interioare şi intervenim pentru înlăturarea tuturor focarelor de incendiu pentru localizarea lor deoarece există pericolul reizbucnirii focului. După încheierea acestor acţiuni vom începe cercetarea la faţa locului pentru stabilirea cauzelor incendiului. Nu există persoane rănite sau intoxicate cu fum, iar obiectele din interiorul bisericii au fost scoase afară la timp de către personalul Arhiepiscopiei, fiind astfel salvate", a dclarat căpitan Cătălin Popescu.

Potrivit preotului Emilian Grosenoiu, vicar administrativ al Arhieipiscopiei Râmnicului, o echipă de muncitori a executat, joi dimineaţă, lucrări de întreţinere în zona situată între acoperişul catedralei şi clădirea acestuia, iar incendiul a fost provocat de flacăra unei lămpi de gaz cu care un lucrător lipea un jgheab necesar scurgerii apelor pluviale.

"Acoperişul de tablă a fost vopsit acum două - trei săptămâni, iar în zona aceea a acţionat muncitorul care lipea jgheabul şi probabil că flacăra a atins vopseaua şi astfel a luat foc. Am fost anunţat imediat de către omul în cauză, am anunţat pompierii care au intervenit prompt, iar pagubele sunt minore", a declarat preotul Emilian Grusenoiu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Potrivit sursei citate, între timp, reprezentanţii Arhiepiscopiei au scos din catedrală toate bunurile de patrimoniu, lăcaşul de cult fiind monument istoric, ridicat în anul 1860 de Sfântul Calinic, Episcopul Râmnicului şi având picturi interioare de Gheorghe Tattarescu, de o valoare inestimabilă.

"Pagubele sunt minore, obiectele de patrimoniu şi picturile nu au fost afectate, problema este că va trebui să dăm la o parte acoperişul şi să-l punem din nou la loc, dar este bine că ne-a ajutat Dumnezeu şi nu a fost ceva grav", a mai declarat preotul Emilian Grusenoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici