Încheierea mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE, marcată la Ateneul Român/ Viorica Dăncilă: Am luptat pentru o Uniune a tuturor/ Klaus Iohannis a lipsit de la eveniment

Finalul de mandat al Preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene este marcat printr-un concert la Ateneul Român. La eveniment participă mai mulţi oficiali români, printre care premierul Viorica Dăncilă şi miniştri. Preşedintele Klaus Iohannis lipseşte de la eveniment.

1526 afișări
Imaginea articolului Încheierea mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE, marcată la Ateneul Român/ Viorica Dăncilă: Am luptat pentru o Uniune a tuturor/ Klaus Iohannis a lipsit de la eveniment

LIVE Încheierea mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE, marcată la Ateneul Român

Vineri, începând cu ora 19.00, va avea loc, la Ateneul Român, Concertul extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, cu ocazia încheierii mandatului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, arată o informare a Guvernului.

La eveniment va participa şi prim-ministrul Viorica Dăncilă, printre alţi demnitari.

"În această seară, am onoarea de a găzdui evenimentul dedicat încheierii mandatului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, alături de echipa de oameni extraordinari care au contribuit la acest succes. A fost un mandat marcat de performanţă, în care România şi-a dovedit puternicul ataşament faţă de valorile europene şi a lucrat pentru consolidarea marelui proiect european, pentru o Uniune a cetăţenilor, a libertăţilor, a eforturilor şi a forţelor noastre comune. Suntem mândri de rezultate şi ne dorim ca toţi românii să simtă această mândrie, pentru că ţara noastră a reconfirmat că este o voce puternică şi un partener serios, care lasă o bază solidă pentru următorul capitol al construcţiei europene", potrivit unui mesaj publicat vineri de Viorica Dăncilă.

La Ateneul Român a avut loc, pe 10 ianuarie, şi ceremonia de deschidere a Preşedinţiei Rotative a României la Consiliul UE. Cu acea ocazie, Donald Tusk s-a remarcat printr-un discurs, în limba română, în care le-a cerut românilor să apere valorile democratice aşa cum Helmuth Duckadam, fost portar al FC Steaua, a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla. Discursul lui Tusk a fost aplaudat la scenă deschisă de către participanţi.

Dăncilă: Am luptat pentru o UE care promovează unitatea, unde ura şi violenţa nu-şi au locul

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la ceremonia de încheiere a Preşedinţiei române a Consiliului UE la Ateneul Român, că Guvernul a luptat pentru o Uniune Europeană a tuturor, una care promovează unitate în diversitate şi în care ura, discriminarea nu îşi au locul.

„Am demonstrat că România a abordat acest mandat, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetăţenilor europeni. Am construit toate acţiunile noastre în jurul conceptului de coeziune. Am lucrat în acest spirit şi am reuşit să obţinem rezultate importante, calitativ şi cantitativ, pentru cetăţenii europeni şi să menţinem unitatea în susţinerea proiectului european. Am consolidat dimensiunea socială a Uniunii Europene pentru că o Europă puternică este a cetăţenilor prosperi cărora le sunt asigurate şi respectate drepturi egale. Am pus în centrul acţiunilor noastre coeziunea pentru că succesul Uniunii Europene este succesul fiecărui stat membru, al fiecărei regiuni, al fiecărei comunităţi. O Europă dezvoltată asigură tuturor oportunităţi egale şi acces neîngrădit la resurse”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la Ateneul Român.

Premierul a mai spus că a miliat pentru solidaritate în comunitatea europeană pentru ca Europa să facă faţă cu succes schimbărilor.

„Am militat pentru mai multă solidaritate în comunitatea europeană pentru că într-o Europă pregătită să facă faţă cu succes schimbărilor, nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Am implicat toţi partenerii în consultare şi dezbateri pentru că o Europă care oferă siguranţă este cea în care opiniile tuturor sunt respectate. Am implicat tinerii în luarea deciziilor pentru că un viitor sigur se construieşte prin responsabilizare. Am luptat pentru o Uniune Europeană a tuturor pentru că o comunitate puternică este cea care promovează unitatea în diversitate şi în care ura, discriminarea şi violenţa nu-şi au locul”,a completat Dăncilă.

Şeful Executivului a vorbit şi despre provocările Preşedinţiei Consiliului UE, cum ar fi Brexit sau negocierea următorului Cadru Financiar Multianual.

„Am readus în prim plan valorile sociale fundamentale ale comunităţii europene, care unesc şi ţin aproape peste 500 de milioane de cetăţeni, pentru că o Europă puternică este cea care îşi consolidează fundaţia. Provocările au fost multiple: dosare cu mize deosebit de importante, negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual şi procesul Brexit, un moment de cotitură pentru Uniunea Europeană. Principiul de bază, firul roşu care ne-a ghidat constant în abordare şi în modul de rezolvare a dosarelor aflate în lucru, a fost coeziunea”, a explicat premierul.

Ea a amintit şi de cele 90 de dosare încheiate de România în perioada Preşedinţiei Consiliului UE.

„Bilanţul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este unul impresionant: 90 de dosare închise în primele trei luni de mandat, 84 de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene adoptate, numeroase decizii pe care am obţinut consensul. Toate, realizate în aproximativ 2500 de reuniuni. Sunt dosare emblematice pentru proiectul european şi cu rezultate şi impact direct asupra vieţii cetăţenilor europeni în domenii importante: social, energetic, economico-financiar, digital, mediu şi schimbări climatice, agricultură, valori şi libertăţi europene, combaterea dezinformării. De la cele mai simple până la cele mai complexe, acestea au implicaţii în viaţa noastră de zi cu zi şi contribuie la evoluţia societăţii europene”, a afirmat Dăncilă.

„Vorbim despre definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcţionarea Pieţei Unice Europene şi competitivitatea industriei europene, impulsionarea digitalizării industriei europene şi evoluţia inteligenţei artificiale, întărirea drepturilor sociale, consolidarea agendei de securitate internă, continuarea luptei împotriva terorismului, gestionarea provocărilor determinate de migraţie, conturarea viitorului Uniunii Europene”, a completat Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a mai declarat că Preşedinţia României la Consiliul UE şi-a realizat priorităţile şi obievtivele fixate şi asumate la preluarea mandatului.

„Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi-a realizat priorităţile cuprinse în programul de lucru şi obiectivele fixate, toate dedicate avansării agendei europene, în spiritul abordării unitare, coezive şi inclusive pe care ne-am asumat-o la preluarea mandatului. Am făcut dovada maturităţii României europene şi am oferit rezultate peste aşteptări, într-un context european complicat. Rezultatele obţinute deschid oportunităţi noi pentru România. Avem acum o poziţie consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câştiguri ale României ca stat membru al Uniunii Europene. Guvernul a acţionat cu maximă seriozitate şi implicare deplină şi, împreună cu partenerii europeni şi cu echipele de experţi am reuşit să dăm substanţă agendei europene şi interne”, a afirmat premierul.

Ea a precizat că partenerii europeni au apreciat rezultatele Guvernului României, precizând că ţara noastră a dovedit că are capacitatea să îşi exercite credibil atribuţiile în cadrul UE.

„Am avut o Preşedinţie de succes şi nu o spunem numai noi! Partenerii noştri europeni apreciază rezultatele noastre şi bilanţul pro-european, bogat, realizat de Guvernul României, alături de echipa de diplomaţi, experţi şi negociatori profesionişti. Românii pot fi mândri, ne-am ridicat la înălţimea provocării. Modul eficient în care am condus lucrările Consiliului dovedeşte că România are capacitatea să exercite credibil, cu profesionalism şi dinamism cele mai importante atribuţii în cadrul Uniunii. Mă bucur că am reuşit să aducem proiectul european mai aproape de cetăţenii români şi că am dovedit partenerilor noştri potenţialul României europene”, a conchis Viorica Dăncilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici