Închisoare sau amendă pentru alba-neagra, curse auto şi jocuri TV cu taxă

Persoanele care organizează jocuri tip alba-neagra, lupte de câini şi cocoşi, curse auto, dar şi jocuri-concurs prin telefon, TV sau radio cu câştiguri la întrebări de cultură generală şi cu taxă de participare, vor risca sancţiuni cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă de până la 100.000 lei.

323 afișări
Imaginea articolului Închisoare sau amendă pentru alba-neagra, curse auto şi jocuri TV cu taxă

Închisoare sau amendă pentru alba-neagra, curse auto şi jocuri TV cu taxă (Imagine: Mediafax Foto)

De asemenea, va fi considerată infracţiune şi sancţionată cu închisoare de la doi la cinci ani sau cu amendă, organizarea de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip Internet sau Intranet, precum şi prin intermediul altor sisteme de comunicaţii (sisteme de telefonie fixă sau mobilă) sau asimilate acestora, ca şi prin intermediul reţelelor de televiziune sau radio, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor şi obţinut de MEDIAFAX.

În înţelesul ordonanţei, nu constituie organizare de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip Internet sau Intranet, precum şi prin intermediul altor sisteme de comunicaţii (sisteme de telefonie fixă sau mobilă) sau asimilate acestora, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiţii, respectiv activităţile se desfăşoară de către organizatorii de jocuri de noroc pe baza regulamentelor de joc aprobate, iar sistemele de comunicare sunt utilizate strict de organizatori în vederea exploatării jocurilor de noroc pentru care au fost autorizaţi sau facilitează numai comunicarea între organizator şi participanţi.

În categoria infracţiunilor şi contravenţiilor este inclusă, conform actului normativ, şi organizarea de pariuri bazate pe rezultatele unor concursuri clandestine, precum lupte de câini, lupte de cocoşi, curse auto, organizarea de jocuri tip alba-neagra în scopul obţinerii unor venituri, ale căror rezultate pot fi influenţate prin dexteritatea organizatorului de joc, a mânuitorului mijloacelor de joc, cum ar fi cărţi de joc, "cauciucuri cu timbre, capace cu boabe de cereale, capace cu bilă", precum şi organizarea de jocuri de bingo, în baza aceleiaşi autorizaţii de exploatare a jocurilor de noroc, în mai mult de o unitate.

Aceeaşi pedeapsă va fi aplicată şi pentru "organizarea de jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicaţie, televiziune sau radio prin care se condiţionează obţinerea unor avantaje materiale ca rezultat al răspunsurilor formulate la întrebări de cultură generală, inteligenţă sau perspicacitate şi care presupun o taxă de participare", se arată în document.

Cu închisoare de la 2 la 6 ani sau cu amendă va fi sancţionată organizarea şi desfăşurarea de jocuri sau activităţi, indiferent de denumirea lor, prin care se propune unor persoane să depună sau să colecteze bani ori să se înscrie pe o listă, făcându-le să spere câştiguri financiare rezultate din creşterea numărului de persoane recrutate sau înscrise, indiferent cum se realizează această colectare sau înscriere pe liste.

Actul normativ interzice totodată introducerea de mijloace de joc pe teritoriul României, sub orice formă, de către persoanele fizice. Prin mijloc de joc se înţelege orice suport material, inclusiv suportul informatic, care serveşte sau permite organizarea, desfăşurarea sau participarea la jocuri de noroc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici