Închisoarea de la Poarta Albă, descrisă ca un lagăr de concentrare în presa italiană: fiul meu este ţinut ca Ilaria Salis

Mama unui condamnat italian reclamă condiţiile de detenţiile din România, susţinând că sunt similare cu cele ale activistei ţinute în lanţuri în Ungaria.

1715 afișări
Imaginea articolului Închisoarea de la Poarta Albă, descrisă ca un lagăr de concentrare în presa italiană: fiul meu este ţinut ca Ilaria Salis

Filippo Mosca, 29 de ani

„Fac tot posibilul pentru a-mi scoate fiul din închisoarea Poarta Albă, din Costanţa, România. Avocatul român, cu care am vorbit astăzi la telefon, a cerut o întâlnire cu conducerea închisorii, dar am cerut şi prezenţa reprezentanţilor ambasadei noastre, de la care aşteptăm un răspuns”, spune, pentru publicaţia italiană La Stampa, Ornella Matraxia, 55 de ani, mama lui Filippo Mosca.

Tânărul de 29 de ani din Caltanissetta (foto jos) a fost arestat la începutul lunii mai a anului trecut. Este reţinut de aproape 9 luni în România, având de ispăşit o pedeapsă de gradul I de 8 ani şi 6 luni pentru trafic internaţional de substanţe stupefiante.

În ultimele zile, Ornella Matraxia, care locuieşte la Londra, a denunţat condiţiile inumane de detenţie în care fiul ei este forţat să trăiască: „25 de persoane într-o celulă, o gaură în podea folosită ca baie (n.r. - aşa-numitul WC turcesc), un duş o dată pe săptămână cu gheaţă - apa rece, nici o pătură, fantă pentru mâncare, condiţii sanitare inumane”.

Mama deţinutului a cerut intervenţia ambasadei: „Se va interesa de condiţiile închisorii”

„Ultimul contact datează de pe 24 ianuarie, când eu şi avocatul meu român am fost primiţi de un funcţionar. Ei cunosc faptele şi au o copie a dosarului, au constatat o serie de neconcordanţe. Mi-au spus că nu pot interveni din perspectivă judiciară şi că ambasada se va interesa de condiţiile închisorii”, precizează femeia.

În cele 9 luni, avocatul român a cerut arestul la domiciliu, care i-a fost de fiecare dată refuzat. „Acum, vom cere o scrisoare de însoţire de la ambasada Italiei la Bucureşti pentru a garanta că Filippo nu va părăsi România până la finalul procesului”, explică mama tânărului. Audierea pentru obţinerea arestului la domiciliu este stabilită pentru 12 februarie, iar procesul de contestaţie va avea loc în aprilie.

„Fiul meu este precum Ilaria Salis, adică un prizonier în lagărul de concentrare din România”, acuză mama lui Filippo.

Cazul Ilaria Salis face vâlvă în Italia. Activista este închisă în Ungaria. Zilele trecute, a fost adusă într-o sală de judecată din Budapesta precum un criminal deosebit de periculos, cu lanţuri la mâini şi cu lacăt la picioare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici