Închisorile ar putea fi obligate să trimită un raport social către ANOFM pentru deţinuţii care vor fi eliberaţi

Penitenciarele ar putea fi obligate să realizeze un raport social personalizat către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru deţinuţii care mai au de executat trei luni din pedeapsă, măsura urmând să eficientizeze integrarea acestora pe piata muncii, potrivit unui proiect de lege.

554 afișări
Imaginea articolului Închisorile ar putea fi obligate să trimită un raport social către ANOFM pentru deţinuţii care vor fi eliberaţi

Închisorile ar putea fi obligate să trimită un raport social către ANOFM pentru deţinuţii care vor fi eliberaţi

"Centrele de detenţie au obligaţia de a realiza un raport social personalizat către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru persoanele care mai au de executat 3 luni din pedeapsa privativă de libertate", potrivit unei iniţiative legislative pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, depuse la Senat, de mai mulţi parlamentari PSD şi PNL.

Această modificare legislativă "contribuie la eficientizarea integrării pe piaţa muncii a persoanelor care au executat o pedeapsă privativă de libertate", potrivit expunerii de motive semnată de deputatul PSD Oana Florea.

"Unul dintre studiile realizate în cadrul proiectului <<Opiniile deţinuţilor cu privire la mediul penitenciar românesc, derulat pe o perioadă de trei ani (2009-2011), indică o creştere a persoanelor private de libertate care afirmă că etichetarea şi prejudecăţile oamenilor reprezintă o dificultate majoră în integrarea socială (35% în 2011 faţă de 30,5% în 2010 şi 29% în 2009)", se arată în expunerea de motive.

În opinia persoanelor private de libertate lipsa unui loc de muncă reprezintă "unul dintre cele mai importante aspecte problematice cu care se confruntă după liberare/eliberare", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul este iniţiat de fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc – senator PSD, deputaţii PSD Oana Florea şi Eugen Nicolicea, liberalii Gabriel Andronache şi Vasile Varga şi deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu.

Senatul este prima Camera sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici