INEC şi expertul filmului în care Băsescu ar lovi un copil se contrazic pe calitatea CD-ului

CD-ul cu filmul în care Băsescu ar lovi un copil, trimis anul trecut pentru expertiză, era alterat când a venit la INEC, a declarat, marţi, directorul adjunct Sorin Vasilache, contrazicând afirmaţiile expertului Cătălin Grigoraş potrivit cărora directorul Institutului ar fi deteriorat materialul.

85 afișări
Imaginea articolului INEC şi expertul filmului în care Băsescu ar lovi un copil se contrazic pe calitatea CD-ului

INEC şi expertul filmului în care Băsescu ar lovi un copil se contrazic pe calitatea CD-ului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Precizările oficialului Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) vin după ce pe portalul www.lumeajustitiei.ro a apărut un material care face referire la informaţii dintr-o carte a expertului Cătălin Grigoraş, care a lucrat la INEC până în mai 2010 şi a expertizat CD-ul cu filmuleţul în care preşedintele Traian Băsescu ar fi lovit un copil.

În lucrarea lui Grigoraş, publicată recent, se arată că CD-ul a fost deteriorat de către directorul INEC, Cristian Dumitrescu, care a scris pe el cu un marker inadecvat.

În replică la aceste afirmaţii, directorul adjunct al INEC, Sorin Vasilache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că CD-ul a fost inscripţionat cu un marker special pentru suporturi optice, care nu alterează în niciun fel materialul video.

El a arătat că, potrivit avizului semnat, în decembrie 2009, chiar de Cătălin Grigoraş, suportul optic nu fusese alterat din cauza marker-ului, ci avea deja alterată integritatea în momentul în care a ajuns la INEC.

Vasilache a precizat că INEC este acreditat privind standardele de calitate şi utilizează proceduri verificate de specialiştii RENAR.

Întrebat dacă fostul expert al INEC Cătălin Grigoraş a încălcat vreo clauză de confidenţialitate când a scris în cartea sa despre expertize făcute la Institut, Sorin Vasilache a precizat că angajaţii instituţiei nu au un statut special care să le interzică divulgarea de informaţii din activitatea desfăşurată. El a adăugat că INEC este în procedură legislativă pentru a dobândi un statut, în care să fie incluse şi clauzele de confidenţialitate pentru angajaţii săi.

Cătălin Grigoraş a arătat, în cartea "Expertiza judiciară a înregistrărilor audio, fotografiilor şi înregistrărilor video", pe care a scris-o împreună cu Adrian Petre, ofiţer de poliţie judiciară de la Biroul Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că tuşul folosit de directorul INEC pentru a scrie pe CD penetrează materialul în câteva zile şi, în consecinţă, datele de pe acesta nu mai pot fi citite.

Cotidianul "Gardianul" a publicat, în 26 noiembrie, o filmare în care preşedintele Băsescu pare că ar fi lovit un copil peste faţă, în timpul unui miting electoral din 2004. Preşedintele Traian Băsescu declara, în aceeaşi zi, la Realitatea TV, întrebat cum comentează filmul, că se va uita la imagini şi va da o explicaţie publică, după care a spus: "Nu ştiu dacă acel copil nu a vorbit urât femeii". Ulterior, preşedintele Traian Băsescu spunea, la sediul său de campanie, că niciodată în viaţa lui nu a lovit vreun copil, al său sau al altora, susţinând că s-a ajuns "prea departe cu campania murdară" şi că acest lucru"arată disperare".

În 30 noiembrie 2009, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu a trimis INEC o solicitare privind întocmirea unui aviz de specialitate vizând înregistrarea de pe CD-ul cu imagini din campania electorală din toamna anului 2004, pentru a se stabili dacă aceasta conţine "urme de intervenţie tehnică, în sensul modificării integrităţii".

Institutului Naţional de Expertize Criminalistice anunţa, în 2 decembrie 2009, că a transmis Administraţiei Prezidenţiale rezultatul verificărilor solicitate de instituţie în legătură cu autenticitatea unei înregistrări din campania electorală din 2004 în care şeful statului pare că loveşte un copil.

În aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu declara că, potrivit INEC, înregistrarea de la Ploieşti conţine elemente de editare computerizată în sensul alterării integrităţii, nu e autentică şi nici nu reprezintă o copie realizată cu acurateţe a unei înregistrări autentice.

În 22 decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu declara, la B1 TV, că l-a împins pe copilul care apare în filmuleţul din campania din 2004, apreciind că, dacă materialul ar fi fost difuzat cu trei zile înainte de alegeri ar fi fost "mortal", deoarece nu ar fi fost timp să se demonstreze că e un trucaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici