INML: Asistenta maternală Marcela Făgărăşan avea discernământ

Asistenta maternală Marcela Făgărăşan avea discernământ atunci când l-a forţat pe copilul de patru ani pe care îl avea în îngrijire să mănânce, iar acesta s-a înecat cu bol alimentar şi a murit, potrivit raportului Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici.

45 afișări
Imaginea articolului INML: Asistenta maternală Marcela Făgărăşan avea discernământ

INML: Asistenta maternală Marcela Făgărăşan avea discernământ (Imagine: Mediafax Foto)

În urma examinării psihice, medicii legişti au stabilit că "asistenta maternală avea discernământ în raport cu faptele pentru care este condamnată".

De asemenea, în raport se arată că Marcela Făgărăşan "nu prezintă manifestări psihice clinic manifeste de natură să îi afecteze capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor faptelor sale".

Asistenta maternală Marcela Făgărăşan din Bistriţa, arestată pentru omor deosebit de grav după ce a maltratat şi ucis un copil de patru ani, a fost examinată psihiatric la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" din Capitală. Aceasta a fost transferată, la începutul lunii septembrie, din arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa la Spitalul Penitenciar Jilava, pentru a fi examinată de specialiştii INML.

Marcela Făgărăşan a fost arestată, în 22 august, pentru omor deosebit de grav, după ce copilul pe care îl avea în îngrijire, Lucian Rostaş, în vârstă de patru ani, a murit. Băieţelul s-a asfixiat mecanic cu un bol alimentar după ce a fost hrănit cu forţa. Examenul medico-legal a relevat faptul că micuţul a fost maltratat de femeie, care i-a cauzat răni grave pe tot corpul, rezultate din arsuri cu ţigara şi lovituri cu obiecte contondente.

Femeia a fost arestată pentru omor deosebit de grav, situaţie în care se impunea examinarea psihiatrică a acesteia de către specialişti de la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", documentul fiind obligatoriu în probatoriul pe care îl vor întocmi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Cei doi directori ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa, Marin Rus şi Adela Cârcu, sunt urmăriţi penal pentru neglijenţă în serviciu, în urma unei rezoluţii a procurorului de caz, deşi poliţiştii i-au găsit nevinovaţi în cazul copilului mort la o asistentă maternală.

Procurorul Angela Sângeorzan, şeful Secţiei Penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că procurorul de caz a decis începerea urmăririi penale şi împotriva directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa Năsăud, Marin Rus şi a directorului adjunct al direcţiei, Adela Cârcu.

Procurorul de caz a decis începerea urmăririi penale împotriva celor doi celor doi în baza raportului Autorităţii de Protecţiea Drepturilor Copilului emis în urma controlului făcut la Bistriţa după ce un copil aflat în îngrijirea unui asistent maternal a murit.

"Rezoluţia procurorului a fost dată în cursul zilei de ieri (luni –n.r). În concluzie, toţi cei cinci angajaţi ai DGASPC sunt urmăriţi penal. Acest lucru nu înseamnă că sunt vinovaţi. Se strâng în continuare probe, iar la finalul cercetărilor procurorul va decide dacă îi trimite sau nu în judecată”, a declarat, marţi, procurorul Angela Sângeorzan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici