Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I rămâne în vigoare

Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, cererea formulată de mai mulţi părinţi de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, care va înceape în 5 martie.

830 afişări
Imaginea articolului Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I rămâne în vigoare

Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I rămâne în vigoare (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Mai mulţi părinţi au dat în judecată, în patru dosare, Guvernul şi Ministerul Educaţiei, cerând anularea Ordinului 3064/2012 referitor la procedura de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare şi clasa I.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, miercuri, unul dintre aceste dosare, în care reclamanţi sunt patru părinţi, aceştia cerând suspendarea ordinului privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I.

Instanţa a respins solicitarea părinţilor, astfel că ordinul rămâne în vigoare.

Într-un alt dosar judecat luni la Curtea de Apel Bucureşti, în care 39 de părinţi au formulat cerere de suspendare a ordinului, este aşteptată în continuare o soluţie. Avocaţii părinţilor spuneau că o decizie în acest dosar ar putea fi anunţată miercuri.

Totodată, alte două dosare ale părinţilor împotriva Guvernului şi Ministerului Educaţiei privind acelaşi ordin urmează să fie dezbătute de instanţă în 2 martie şi, respectiv 6 martie.

Părinţii au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Educaţiei nemulţumiţi că în urma acestui act normativ nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât în şcolile de care aparţin cu domiciliul.

În acţiunea depusă la instanţă părinţii arată că Ordinul 3064/2012 este neconstituţional, că le îngrădeşte mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale prevăzute de Constituţie şi că pentru asumarea lui societatea civilă, părinţii şi cadrele didactice nu au fost consultaţi.

Avocatul părinţilor din acest dosar, Mihai Radu, a declarat pentru MEDIAFAX că la acest moment există pe rolul Curţii de Apel Bucureşti patru acţiuni de suspendare a acestui ordin, ele fiind continuate implicit de patru acţiuni de anulare a Ordinului nr. 3064.

Mihai Radu a spus că aproximativ 80 de părinţi au acţionat deja instituţiile statului în instanţă, dar acestora li s-ar putea alătura mulţi alţii, precizând că el a primit numeroase telefoane în acest sens.

"Acest ordin nemulţumeşte părinţii care trebuie să-şi înscrie copii în clasa zero, aşa zisa clasă pregătitoare, sau clasa I, din mai multe motive. Există discuţii privind procedura, metodologia aleasă", a arătat avocatul Radu.

El a arătat că sistemul este foarte greoi şi, deşi nu este menţionat expres în ordin, în practică cele patru etape de înscriere prevăzute nu permit părinţilor decât varianta înscrierii copilului la şcoala de circumscripţie.

"Prin orice altă alegere părintele riscă să-şi înscrie copilul în etapa a patra la şcolile rămase cu locuri libere, care vă daţi seama că sunt şcolile cele mai slabe din localităţi", a precizat Mihai Radu.

Avocatul a mai arătat că în acest ordin "există o mulţime de probleme legale", precizând că actul "contravine unor principii de drept constituţional, chiar şi Legii învăţământului, adică chiar legii în baza căreia a fost emis".

"Nu dă şansa la libertatea individuală, nu are în vedere principiul interesului major şi în principal al minorului, nu dă dreptul la liberă alegere, deşi acest ultim drept este prevăzut de articolul 29 din Legea învăţământului. Există probleme de formă la acest ordin, pentru că el a fost adoptat cu încălcarea procedurii de consultare obligatorie a societăţii civile, a părinţilor, a şcolilor din sistem", a adăugat avocatul Radu.

Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, prima etapă a înscrierilor s-a desfăşurat în intervalul 5-16 marie, când părinţii au depuse cererile de înscriere a copiilor la şcoala de circumscripţie.

A doua etapă a înscrieri a avut lor în perioada 20-27 martie, când au fost completate cererile de către părinţii care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară, pe locurile rămase libere.

A treia etapă va fi între 23 şi 25 martie, când are loc înscrierea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie.

Ultima etapă de înscriere cuprinde două perioade. Între 2 şi 9 mai are loc înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial din lipsă de locuri. Ulterior, între 11 şi18 mai vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea a declarat că prioritate într-o şcoală au copiii arondaţi unităţii de învăţământ. Ea a precizat că locul copilului în circumscripţia de care aparţine este păstrat, astfel încât, dacă nu va putea fi înscris la şcoala pe care a dorit-o părintele, să poată reveni în unitatea de circumscripţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici