Inscripţii bilingve în Gara din Sfântu Gheorghe, începând de miercuri

Inscripţiile din Gara din Sfântu Gheorghe sunt bilingve, începând de miercuri, după ce au fost montate şi plăcuţe cu denumiri în limba maghiară, şeful gării, Vasile Mesaroş, spunând că în scurt timp se vor face şi anunţuri vocale în maghiară.

98 afișări
Imaginea articolului Inscripţii bilingve în Gara din Sfântu Gheorghe, începând de miercuri

Inscripţii bilingve în Gara din Sfântu Gheorghe, începând de miercuri (Imagine: Mihaly Laszlo/ Arhiva Mediafax Foto)

Şeful Gării CFR din Sfântu Gheorghe, Vasile Mesaroş, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că, începând de miercuri, inscripţiile din gară sunt bilingve, în limbile română şi maghiară.

Mesaroş a precizat că au fost montate plăcuţe în limba maghiară cu denumiri precum "casa de bilete", "sală de aşteptare" şi "apă potabilă".

Şeful gării a mai spus că în scurt timp vor exista şi anunţuri vocale în limba maghiară.

În 15 mai, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, anunţa că în scurt timp în Gara din Sfântu Gheorghe vor exista mai multe inscripţii bilingve, precum şi anunţuri vocale în limba maghiară, el discutând în acest scop cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

"Este vorba de o problemă locală, dar care interesează foarte mult comunitatea maghiară. Este vorba de Gara CFR din Sfântu Gheorghe. Am vorbit cu cei de la Ministerul Transporturilor şi au comandat deja inscripţiile bilingve, în două săptămâni vor ajunge. A fost o scăpare şi nimic mai mult. Şi anunţurile vor fi făcute bilingv, se rezolvă şi această problemă în două, trei săptămâni", spunea Borbely Laszlo.

Gara CFR Sfântu Gheorghe a fost reabilitată şi modernizată printr-un proiect finanţat din fonduri europene şi din bugetul de stat, lucrările fiind începute în primăvara anului 2010 şi finalizate în acest an.

În urma investiţiei, au fost modernizate peroanele de călători, clădirea principală şi sălile de aşteptare, piaţa din faţa Gării, s-a construit un gard de protecţie între linii, dar şi o traversare subterană pentru accesul pasagerilor la peroane.

Valoarea totală a lucrărilor de modernizare a Gării Sfântu Gheorghe a fost de 118 milioane de lei, din care Uniunea Europeană a contribuit cu 70,5 milioane de lei.

Şeful Gării din Sfântu Gheorghe, Vasile Mesaroş, declara că o plăcuţă cu denumirea staţiei în limba maghiară a existat pe clădirea gării, pe partea vizibilă dinspre peroane, înainte de modernizare, iar după terminarea lucrărilor aceasta a fost pusă la loc, adăugându-i-se una şi la intrarea dinspre stradă.

În schimb, adăuga Mesaroş, alte inscripţii, precum cele de la casele de bilete sau din sala de aşteptare, nu au fost bilingve în trecut, cum nu au existat nici anunţuri vocale în limba maghiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici