Inspecţia Judiciară, despre protocolul încheiat cu un serviciu de intelligence: Nicio rezoluţie sau raport nu a fost comunicat unei entităţi

Inspecţia Judiciară (IJ) a prezentat, joi, detalii privind protocolul încheiat cu un serviciu de intelligence, mai exact ce anume nu conţine respectivul document. Una dintre precizări arată că Inspecţia Judiciară nu a transmis niciun document vreunei instituţii în baza protocolului.

273 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară, despre protocolul încheiat cu un serviciu de intelligence: Nicio rezoluţie sau raport nu a fost comunicat unei entităţi

Inspecţia Judiciară, despre protocolul încheiat cu un serviciu de intelligence: Nicio rezoluţie sau raport nu a fost comunicat unei entităţi

„Inspecţia Judiciară a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost demarate procedurile de declasificare. În prezent, documentul este clasificat, deşi nu îşi mai produce efectele; în consecinţă, nu putem discuta nimic despre conţinutul său. Ce putem să facem este să discutăm despre ceea ce NU formează obiectul protocolului şi credem că este la fel de important. Activitatea Inspecţiei Judiciare este reglementată de Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, care prevede, printre altele, atribuţiile inspectorilor judiciari, precum şi categoriile de documente pe care instituţia, prin inspectorii judiciari, le întocmeşte, şi procedura aferentă întocmirii şi comunicării acestora. Principalele documente pe care inspectorii judiciari le emit, în exercitarea atribuţiilor pe care le au, sunt rezoluţiile, în procedura disciplinară, şi rapoartele de inspecţie, în celelalte proceduri”, arată reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, într-un comunicat de presă.

Aceştia au mai precizat că, în raport cu dispoziţiile anterior menţionate, pot „da asigurări ferme” privind următoarele: „Niciuna dintre atribuţiile Inspecţiei Judiciare nu a format obiectul niciunui protocol, conţinând sau nu informaţii clasificate, cu nicio instituţie publică. Nicio rezoluţie, raport sau alt document emis de Inspecţia Judiciară nu a fost comunicat vreunei entităţi în baza vreunui protocol".

Totodată, potrivit sursei citate, verificările Inspecţiei Judiciare au fost efectuate "exclusiv în cazurile şi cu respectarea procedurii prevăzute de lege", prin inspectorii judiciari şi "niciodată prin sau cu suportul altor persoane din afara instituţiei, acestea neavând acces la niciuna dintre verificările efectuate”.

Plenul CSM a decis, în şedinţa de miercuri, transmiterea către CSAT a unei solicitări de comunicare a hotărârii din 2005 care a stat la baza protocoalelor. Consiliul a cerut protocolul încheiat în 2003 între SRI şi PNA, dar şi un punct de vedere de la MJ privind protocolul SRI-PÎCCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici