Instanţa respinge DEFINITIV arestarea lui Nicuşor Constantinescu: Preşedintele CJ Constanţa a stat legal în afara ţării între 18 iunie şi 1 iulie

Contestaţia lui Nicuşor Constantinescu faţă de arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Capitalei, la propunerea DNA, a fost admisă, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), decizia fiind definitivă.

1830 afișări
Imaginea articolului Instanţa respinge DEFINITIV arestarea lui Nicuşor Constantinescu: Preşedintele CJ Constanţa a stat legal în afara ţării între 18 iunie şi 1 iulie

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/ Mediafax Foto)

Prin decizia de marţi, CAB a respins înlocuirea controlului judiciar, dispus iniţial în cazul lui Constantinescu, cu arestul preventiv.

Instanţa a stabilit, de asemenea, că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în SUA, a stat în mod legal în afara ţării între 18 iunie şi 1 iulie.

În aceste condiţii, mandatul european de arestare emis pe numele lui Nicușor Constantinescu rămâne fără obiect.

După judecarea contestaţiei, avocaţii lui Constantinescu au declarat că viza prin care acesta mai poate rămâne pe teritoriul SUA va expira la începutul lunii octombrie.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Constanţa a transmis, tot marţi, noi documente medicale pentru a demonstra că Nicuşor Constantinescu nu poate fi adus în România, unul din documente fiind o scrisoare semnată de un medic român care susţine că şeful CJ mai are nevoie de tratament şi intervenţii chirurgicale.

"Eu sunt medicul care îl tratează pe domnul Nicuşor Constantinescu şi el este în prezent în grija mea datorită condiţiilor care îi ameninţă viaţa. Domnul Nicuşor Constantinescu necesită în continuare alte tratamente şi intervenţii chirurgicale. În prezent, el nu este stabil medical să călătorească până când problemele medicale prezente nu vor fi rezolvate", se arată într-un document datat 11 iulie şi semnat de către Doru Paul, profesor asistent de medicină de la Centrul de Cancer Monter.

Nicuşor Constantinescu a fost dat în urmărire internaţională, printr-o hotărâre din 7 iulie a Tribunalului Bucureşti, care a dispus, totodată, emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia. În aceeaşi zi, apărătorul lui Constantinescu a contestat cele două decizii la Curtea de Apel Bucureşti.

Surse judiciare au precizat, în 11 iulie, pentru MEDIAFAX, că autorităţile judiciare româneşti continuă demersurile legale de punere în executare a deciziei instanţei româneşti care a stabilit ca Nicuşor Constantinescu să fie arestat preventiv.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost dat în urmărire naţională la finalul lunii iunie, după ce Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 23 iunie, arestarea preventivă a lui Constantinescu, după ce procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă, pentru că preşedintele CJ Constanţa nu a revenit în ţară după ce a fost operat în SUA, decizia nefiind definitivă.

Pe de altă parte, tot Curtea de Apel Bucureşti a decis joi, 10 iulie, că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa putea părăsi ţara până în 25 iunie. Hotărârea instanţei vine deşi acesta, în prezent, este în SUA, potrivit unor documente prezentate de avocatul său, iar DNA a obţinut, la prima instanţă, arestarea sa.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale distincte. Într-unul dintre ele este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici