Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: Dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu în Grădina Icoanei - un gest iresponsabil

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă dezaprobarea faţă de intenţia Primăriei Sectorului 2 de a dezveli un bust al lui Adrian Păunescu în parcul Grădina Icoanei şi cere public iniţiatorilor să renunţe la acest "gest iresponsabil".

378 afișări
Imaginea articolului Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: Dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu în Grădina Icoanei - un gest iresponsabil

Adrian Păunescu (Imagine: Liviu Chirirca/Mediafax Foto)

Primăria Sectorului 2 al Capitalei a anunţat că sâmInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului: Dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu în Grădina Icoanei - un gest iresponsabilbătă, la ora 12.00, va fi dezvelit un bust al lui Adrian Păunescu, în parcul Grădina Icoanei.

IICCMER "îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de această iniţiativă şi solicită public Primăriei Sectorului 2 să renunţe la acest gest iresponsabil", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în care se precizează că printre atribuţiile institutului se numără şi "identificarea responsabililor pentru ideologia şi propaganda statului totalitar, precum şi evidenţierea surselor intelectuale ale formării gândirii şi practicilor totalitare".

Adrian Păunescu (1943 - 2010) a fost, înainte de 1989, unul dintre susţinătorii dictatorului Nicolae Ceauşescu, postură din care a sprijinit regimul şi ideologia comuniste. "Păunescu a fost iniţiatorul şi coordonatorul unor acţiuni şi manifestări artistice ample prin intermediul cărora se aduceau laude deşănţate regimului comunist şi conducătorului Partidului Comunist. Dincolo de contribuţiile literare - de care se vor ocupa exegeţii literari - cariera publică a lui Adrian Păunescu de dinainte de 1989 a înregistrat numeroase momente în care sunt vădite accentele naţional-comuniste şi dimensiunea apologetică", se mai spune în comunicatul IICCMER.

Institutul mai precizează că, din perspectiva sa, "cultul persoanelor care au contribuit la potenţarea şi la amplificarea propagandei comuniste reprezintă un act de dispreţ la adresa victimelor regimului comunist".

Adrian Păunescu - născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist şi om politic. Adrian Păunescu a fost cunoscut mai ales ca poet şi organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani. Adrian Păunescu a murit la începutul lunii noiembrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici