Interimatul lui Predoiu la Ministerul Justiţiei nu afectează procedura de numire a şefilor de parchete

2062 afișări
Imaginea articolului Interimatul lui Predoiu la Ministerul Justiţiei nu afectează procedura de numire a şefilor de parchete

Şefii de parchete pot fi numiţi şi în perioada interimatului lui Predoiu la Ministerul Justiţiei

• Gabriela Scutea, Crin-Nicu Bologa şi Giorgiana Hosu vor fi audiaţi, marţi, la CSM

• Cei trei sunt propuşi pentru conducerea Parchetului General, a DNA şi a DIICOT

• Interimatul lui Predoiu nu afectează procedura

Ministrul Justiţiei nu mai are atribuţii în numirea şefilor de parchete, după ce a trimis nominalizările la CSM, motiv pentru care faptul că interimatul este asigurat acum de Cătălin Predoiu nu afectează cu nimic procedura de audiere a Gabrielei Scutea, a lui Crin-Nicu Bologa şi a Giorgianei Hosu.

Gabriela Scutea, Crin-Nicu Bologa şi Giorgiana Hosu vor fi audiaţi, marţi, la CSM pentru funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public. Mai apoi, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite preşedintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidaţi, iar şeful statului va decide dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA şi, respectiv, DIICOT.

În acest context, cele mai importante parchete din ţară pot avea şefi chiar dacă ministrul Justiţiei a fost demis alături de întreg cabinetul Orban. Rolul lui Cătălin Predoiu în procedura de alegere a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT s-a încheiat după ce a făcut nominalizările, spune Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

„Ministru Justiţiei este de drept membru în CSM. Domnul ministrul actual Predoiu a fost demis împreună cu guvernul prin moţiune de cenzură, dar legea spune că până la depunerea jurământului de către noul guvern, ei administrează treburile interne. Participarea la şedinţele CSM-ului cred că se încadrează în această categorie de participare, de administrare a treburilor curente ale ţării şi poate să participe în continuare. (...) Dacă poate el să trimită propunerile la preşedinte, eu cred că el le-a trimis deja. El a făcut nominalizările, el a ieşit din joc, şi la data când a făcut nominalizările era ministru cu acte în regulă. Deci, nu mai este, el a ieşit din joc din momentul în care a propus, i-a nominalizat pe cei trei, dar CSM-ul dă sau nu dă avizul şi îi trimite la preşedinţie. Dacă dă avizul oricum tre să trimită, preşedintele decide”, a explicat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

În cursul zilei de marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii vor avea loc interviurile celor trei procurori propuşi de ministrul Justiţiei pentru ocuparea funcţiilor de conducere din structurile Ministerului Public.

„Procedura la nivelul ministerului Justiţiei de selecţie a persoanei care a fost propusă CSM a fost încheiată de mai multă vreme şi cele trei persoane: Procurorul General a Parchetului de pe lâgă ÎCCJ, procurorul şef DNA şi procurorul şef DIICOT au fost nominalizate de către ministru şi propunerile au fost înaintate CSM în urmă cu trei săptămâni de zile. E o procedură la CSM de avizare, avizul este consultativ pentru că aşa spune legea, după care propunerile în cauză vor fi înaintate preşedintelui României pentru a numi persoanele respective pe funcţie, cu avizul
consultativ, indiferent de aviz, poate să numească sau poate să nu numească. Şi dacă este pozitiv poate să nu numească. Este opţiunea preşedintelui României. Din punctul meu de vedere nu este încălcată nicio dispoziţie legală. Propunerea se face de către ministrul Justiţiei, aşa spune legea 303 din anul 2004”, a explicat, pentru MEDIAFAX, fostul vicepreşedinte al CSM, Gheorghe Muscalu.

Conform sursei citate, nu poate fi contestat faptul că procedura nu a fost respectată în cazul selecţiei celor trei propuneri.

„Legiuitorul, de doi ani în coace, a împărţit pentru că a înţeles importanţa acestor funcţii, şi spune la litera a, că, CSM înaintează preşedintelui României propunerile pentru funcţia de Procuror general, prim-adjunct al procurorului general, adjuncţi, şeful DNA şi DIICOT. În celelate pentru şefi de secţie numai le avizează, ministrul este cel care ulterior le înaintează sau nu le înaintează preşedintelui României. În momentul ăsta ministrul Justiţiei nu face altceva decât în CSM, în şedinţa secţiei de procurori care va avea loc, să susţină şi să prezinte candidatul
respectiv, iar mai departe rolul nu mai este al dumnealui, este al CSM de a intervieva, de a acorda sau nu avizul”, a mai spus Muscalu.

Astfel, Predoiu participă la vot, pentru că nicio dispoziţie legală nu spune că ministrul interimar este dat la o parte şi nu mai are drept de vot în cadrul secţiilor CSM. Ministrul interimar are acelaşi vot cu ministrul cu puteri depline.

„Sunt două precedente. Minsitrul interimar al Justiţiei Victor Ponta, când era interimar, a făcut propunerile pentru numirea funcţiilor de conducere. Şi recent, fost ministrul al Justiţiei doamna Prună a făcut propuneri după ce l-a sfârşitul anului 2016, după ce se realizase o altă majoritate perlamentară, se pusese un nou guvern, şi persoanele respective au fost numite cu
puţin timp, cu câteva zile înainte ca noul guvern, guvern PSD, să fie investit de către Parlament”, a mai spus fostul vicepreşedinte al CSM.

Klaus Iohannis decide dacă Gabriela Scutea, Crin Bologa şi Giorgiana Hosu vor prelua şefia Parchetului General, DNA, respectiv DIICOT. Preşedintele României poate să-i numească în funcţie pe cei trei după ce primeşte avizele consultative de la CSM, chiar dacă acestea sunt negative.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
interimat,
mj,
parchete

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici