INTERVIU Ion Cristoiu: Maior nu mai are ce căuta în SUA/ În curând ne amestecăm în alegerile lor

Jurnalistul Ion Cristoiu este de părere că ambasadorul României în SUA, George Maior, ar trebui rechemat şi să nu mai fie trimis peste Ocean, catalogând afirmaţiile acestuia, potrivit cărora Rudolph Giuliani este lobbyist pentru penali, ca fiind făcute la disperare, afectând România.

7664 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Ion Cristoiu: Maior nu mai are ce căuta în SUA/ În curând ne amestecăm în alegerile lor

INTERVIU Ion Cristoiu: Maior nu mai are ce căuta în SUA/ În curând ne amestecăm în alegerile lor

MEDIAFAX: Cunoaşte George Maior cine este Rudolph Giuliani?

Ion Cristoiu: Să fim categorici. George Maior a comis o greşeală uriaşă şi trebuie rechemat şi nu mai are ce căuta în SUA pentru că a pus statul român într-o situaţie stânjenitoare. Giuliani este o personalitate, indiferent de motivele gestului său, iar un ambasador al României la Washington nu are dreptul să lanseze un atac de o asemenea virulenţă împotriva unei asemenea personalităţi.

MEDIAFAX: Şi, totuşi, de ce a făcut-o? S-a simţit "încolţit""?

Ion Cristoiu: Domnul Maior nu este un domn "sărit de pe şine", ca să aibă astfel de reacţii, altfel decât de disperare. Pentru că era amintit (n.r.: în scrisoare) trecea peste asta, putea să spună că este o eroare, că nu a înţeles bine, dar a făcut un proces de intenţie inimaginabil, potrivit căruia Rudolph Giuliani este lobbyist al penalilor din România. Cred că lucrurile sunt mai complicate decât desluşesc eu, mai ales plecând de la afirmaţia lui Liviu Dragnea, din interviul dat Alessandrei Stoicescu, potrivit căreia George Maior face jocuri interne la Washington. Cred că Maior a văzut în scrisoare o punere la îndoială a condiţiei sale de ambasador în urma a ceea ce desluşesc că domnia sa se ocupă mai puţin cu diplomaţia şi mult mult cu jocurile politice din România, face şi desface partidele, apoi în interiorul SRI...

MEDIAFAX: Era necesară poziţia MAE, care se delimitează de declaraţiile lui George Maior?

Ion Cristoiu: Poziţia este insuficientă. Cei de la MAE au şi dosarul a ce face George Maior acolo, acea istorisire de telenovelă turcească că regretatul John Mccain şi-a amintit de Laura Codruţa Kovesi arată că Maior stă prost şi cu simţul ridicolului. John Mccain a fost un duşman al lui Trump, iar implicarea unui ambasador român în această ciorovăială între adepţii lui Trump şi Mccain este inadmisibilă pentru noi. Nu avem ce căuta în războaiele interne în SUA, că în curând ne amestecăm şi în alegerile din SUA.

MEDIAFAX: Este un semnal scrisoarea transmisă de avocatul lui Donald Trump?

Ion Cristoiu: Există multe discuţii în legătură cu această scrisoare. Să stabilim clar: ea nu este o declaraţie dată unei agenţii de presă din România. Este vorba despre o scrisoare asumată, trimisă, iar din acest punct de vedere, indiferent cum s-a ajuns aici, este un gest politic. Dincolo de căutarea dedesubturilor, dacă aş fi consilierul lui Klaus Iohannis mi-aş pune problema să îi intreb pe cei de la SIE dacă e lobby şi e problemă că are un efect în România sau dacă este un semnal din partea administraţiei Trump în legatură cu ce se întâmplă cu încălcarea statului de drept. Preşedintele trebuie să fie mult mai atent, pentru că ar putea să fie un semn de război pe teritoriul României, un război peste capetele noastre.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi chemat pentru explicaţii la MAE, după ce declarat luni, referitor la scrisoarea transmisă de Giuliani, actual avocat al preşedintelui Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea. Ministerul Afacerilor Externe s-a delimitat de aceste declaraţii, anunţând că nu este poziţia oficială a ministerului.

George Maior este nominalizat de Rudolph Giuliani, într-o scrisoare trimisă oficiailor români, printre care preşedintele Klaus Iohannis, ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

"În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI", se arată în scrisoarea transmis de Rudolph Giuliani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici