- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.12.2019, 08:09)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Interviu. Psihiatru: Educaţia este elementul cheie în lupta împotriva violenţei domestice
Neglijarea restricţiilor şi a măsurilor de protecţie a femeilor abuzate de parteneri permit ca violenţa domestică să capete amploare, spune psihologul Marie-France Hirigoyen, pentru MEDIAFAX. În Franţa, violenţa a ucis mai multe femei decât terorismul.
Urmărește
559 afișări
INTERVIU Psihiatru: Educaţia este elementul cheie în lupta împotriva violenţei domestice
Psihiatrul de origine franceză, Marie-France Hirigoyen a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că la baza creşterii amplorii fenomenului de violenţă îndreptată asupra femeilor stau o baza de factori care influenţează direct proporţiile. Dintre acestea, nepedepsirea tuturor celor care comit astfel de abuzuri asupra femeilor, dar şi pasivitatea faţă de înăsprirea măsurilor de restricţie şi protecţie a femeilor abuzate sunt cele mai alarmante.
Marie-France Hirigoyen este de părere că acest fenomen este răspândit în toate ţările şi nu doar în cele care se confruntă cu anumite dificultăţi. Despre situaţia din Franţa, de exemplu, ţara de origine a acesteia, Marie- France Hirigoyen precizează că violenţa domestică a ucis mai multe victime decât violenţa legată de terorism.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Interdicția CCR în cazul Dianei Șoșoacă setează un precedent foarte periculos. Cele 2 aspecte halucinante la această motivare
-
Şapte persoane ucise într-un atac aerian israelian asupra Damascului
-
Netanyahu confirmă că Safieddine, potenţialul succesor al lui Nasrallah, a fost asasinat de Israel
-
Lasconi: E clar. Onoarea, curajul şi respectul sunt doar vorbe goale pentru ostaşul din fruntea PNL
Psihiatrul a declarat că educaţia este esenţială în acest proces, completând că pentru a se produce schimbări trebuie trecut la acţiune în primul rând în relaţia cu tinerii.
În ceea ce priveşte paleta simptomatică a stărilor psihologice prin care o femeie abuzată poate trece, psihiatrul a amintit stresul şi starea de angoasă sau nelinişte permanentă. Psihologul afirmă că, după un timp, femeile se pot confrunta chiar cu depresii, iar dacă violenţa îmbracă stări grave, acestea pot ajunge să aibă tulburări de stres post-traumatic.
Ea le-a transmis româncelor care trec prin astfel de episoade să-şi deschidă ochii, să vorbească cu alte femei, să contacteze asociaţiile de profil şi să încerce să definească momentul în care comportamentul partenerului au soţului lor devine abuziv.
Redăm mai jos interviul integral realizat cu psihiatrul de origine franceză, Marie-France Hirigoyen.
MEDIAFAX: O să vă rog să-mi creionaţi un tablou mai specific al violenţei de gen, ce înseamnă ea mai exact?
Marie-France Hirigoyen: E vorba de o inegalitate în societatea în care trăim, în care anumiţi bărbaţi exercită violenţă psihologică şi fizică împotriva femeilor şi să rămână nepedepsiţi. Pentru că societatea nu introduce destule restricţii şi măsuri de protecţie a femeilor în asemenea situaţii, ea permite ca aceste lucruri să se întâmple în continuare. Această violenţă cuprinde o parte vizibilă care este violenţa fizică, însă chiar şi înainte să se ajungă la denunţarea violenţei fizice, există o violenţă psihologică care face ca femeile să accepte să fie tratate rău şi face ca ele să nu se apere în mod suficient, fiindu-le greu să-şi părăsească partenerul care este violent.
MEDIAFAX: Cât de răspândit este acest fenomen la nivel european?
Marie-France Hirigoyen: În toate ţările există violenţa împotriva femeilor, nu trebuie să credem că ea se manifestă doar în ţările cu dificultăţi. Sigur, şi cifrele sunt foarte importante, de exemplu, în Franţa, anul acesta 138 de femei au fost ucise de partenerul lor sau de fostul lor partener, iar aceste cifre nu sunt de acceptat. E vorba de mai multe victime decât violenţa legată de terorism şi trebuie ca lucrurile să se schimbe.
MEDIAFAX: Care sunt lucrurile dintr-o societate care pot influenţa creşterea ratei violenţei domestice?
Marie-France Hirigoyen: Avem sentimentul că violenţa este în creştere, dar poate şi din cauză că femeile încep să reacţioneze. Cred că sistemul vechi în care bărbaţii aveau multă putere şi erau capii familiilor se schimbă acum, de acum anumiţi bărbaţi ajung să se simtă fragilizaţi de faptul că femeile devin autonome, că pot să-i părăsească, să aibă viaţa lor profesională independentă şi să nu mai aibă nevoie de ei.
MEDIAFAX: Cât de important este factorul educaţiei în acest fenomen?
Marie-France Hirigoyen: Educaţia este esenţială în acest proces. Dacă vrem să producem schimbări trebuie să trecem la acţiune în relaţia cu tinerii, pentru că acum fetele şi băieţii nu sunt crescuţi la fel. Încă li se spune băieţilor să fie puternici, să ştie să se bată sau să lupte, în timp ce le recomandăm fetelor să fie blânde, răbdătoare, tolerante, în realitate ele nu se apără destul şi nu reacţionează destul de devreme atunci când au de a face cu o situaţie de neacceptat.
MEDIAFAX: Cum ajung femeile să fie captive într-un astfel de scenariu?
Marie-France Hirigoyen: Femeile sunt paralizate de manifestări şi situaţii în care se manifestă violenţa. Violenţa în cuplu nu apare imediat, întâi de toate există ceea ce am numi o pregătire psihologică a acestei etape de supunere. Lucrurile intervin treptat, comunicarea variază şi femeia ajunge să nu fie niciodată sigură de ceea ce se va întâmpla în relaţia cu partenerul ei. Astfel, ea renunţă să se mai apere, acceptă lucrurile şi ajunge să le perceapă drept normale şi să nu i se mai pară grave. Cred că trebuie să le ajutăm pe femei, să le ajutăm să deschidă ochii, să reacţioneze mai devreme şi să nu mai accepte să fie ţintele violenţei.
MEDIAFAX: Care e cea mai mare greşeală pe care femeile care trec prin astfel de abuzuri o fac?
Marie-France Hirigoyen: Nu aş spune ca e o greşeală, fac şi ele ce pot. Foarte adesea nu îndrăznesc să denunţe, sunt în această situaţie şi pentru că le este teamă de consecinţe asupra lor însele sau asupra copiilor, tocmai de aceea societatea trebuie să le ajute. Trebuie să protejăm aceste femei, astfel încât ele să îndrăznească să denunţe asemenea situaţii şi astfel încât atunci când merg la secţia de Poliţie să spună că sunt victime ale violenţei, să fie crezute.
MEDIAFAX: Care sunt cele mai grave efecte pe care acest tip de abuz le poate produce asupra femeii?
Marie-France Hirigoyen: E vorba întâi de toate de o situaţie de stres şi de o stare de angoasă sau nelinişte permanentă. După un timp se pot confrunta cu depresii, iar dacă violenţa îmbracă stări grave, femeile pot ajunge să aibă tulburări de stres post-traumatic. Aceasta înseamnă că se află într-o situaţie în care se simt permanent pe marginea prăpastiei şi îşi pierd capacitatea de a se apăra, se supraveghează mereu în ceea ce spun şi fac. De aceea trebuie să le ajutăm pe femei să nu ajungă în acest stadiu.
MEDIAFAX: În România fenomenul violenţei domestice este unul destul de prezent, sunt zone în care copiii văd astfel de acte de violenţă îndreptate asupra mamei lor şi crescând ajung să perceapă acest lucru ca pe ceva normal. Cum credeţi că ar putea fi corectat acest lucru?
Marie-France Hirigoyen: E nevoie de voinţă politică puternică astfel încât aceste lucruri să se schimbe. E nevoie de bugete consacrate educaţiei şi formării pentru cei care au de a face cu raportarea violenţei şi media trebuie să-şi îndeplinească un rol foarte important, pentru că cei tineri de astăzi sunt conectaţi prin diverse tehnologii de informare la ştiri, deci în loc să inducă violenţa prin media, sau jocuri video ori filme, media trebuie să transmită mesaje educaţionale în regiunile mai izolate, la ţară, aceste mesaje ajung cu greu.
MEDIAFAX: Ce mesaj aţi avea pentru româncele care au trecut de-a lungul timpului printr-o formă sau alte de abuz?
Marie-France Hirigoyen: Aş vrea să le spun româncelor să-şi deschidă ochii, să vorbească cu alte femei, să contacteze asociaţiile şi să încerce să definească momentul în care comportamentul partenerului au soţului lor devine abuziv. Să înveţe deci să spună nu, ca să facă acest lucru trebuie să vorbească despre asta şi să încerce să primească ajutor. Cu cât intervenţia într-un cuplu este mai timpurie, cu cât se spune că un comportament nu este bun, nu e adecvat, nu-mi convine, cu atât vor fi auzite şi ascultate mai uşor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Un robot umanoid a dat primul interviu în direct la televizor
Citește pe www.zf.ro: Lumea şi nici chiar companiile germane nu mai vor strunguri, freze şi ferăstraie circulare „Made in Germany“
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Nu scapă de violenţă nici sub umbrela statului. Angajate ale unui centru pentru copii abuzaţi sunt acuzate că se bat de faţă cu cei mici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Lumea şi nici chiar companiile germane nu mai vor strunguri, freze şi ferăstraie circulare „Made in Germany“
Mark Zuckerberg nu ştie să piardă: Şeful Meta încaseză miliarde după un pariu imposibil şi ia faţa aproape tuturor miliardarilor din lume. Antreprenorul american l-a întrecut şi pe Jeff Bezos în topul averilor şi singurul rival care mai stă în picioare rămâne Elon Musk, cel mai bogat om din lume
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Fructul care sprijină activitatea creierului și curăță celulele nervoase. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:55
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 958. Armata ucraineană: Forţele ruse au ajuns într-un alt oraş-cheie de pe linia frontului / Se trage în Marea Neagră / Atac la Odesa/ Putin, felicitat de tovarăşul Kim / Ungaria amână sancţiunile împotriva Moscovei
-
ieri, 22:51
Parlamentar PSD, ironic la adresa lui Ciucă: Răspuns corect. Nota 10