Iohannis a promulgat, joi, o altă lege din Pachetul Legilor Justiţiei, modificată de coaliţia de guvernare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea celei de-al doilea act normativ din pachetul Legilor Justiţiei, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

2050 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat, joi, o altă lege din Pachetul Legilor Justiţiei, modificată de coaliţia de guvernare

BREAKING Iohannis a promulgat, joi, o altă lege din Pachetul Legilor Justiţiei, modificată de coaliţia de guvernare

"Încă de la demararea, în urmă cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justiţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a uzat, în mod repetat, de prerogativele sale constituţionale de a solicita Parlamentului României reexaminarea acestora şi de a sesiza Curtea Constituţională a României", arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

De asemenea, Klaus Iohannis reaminteşte că forurile europene s-au exprimat în privinţa modificărilor aduse Legilor justiţiei în care au precizat că aceste schimbări au un impact negativ asupra sistemului judiciar din ţara noastră

"În plus, atât Preşedintele României, cât şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, Comisia de la Veneţia. Opinia preliminară emisă de acest organism european, care se va regăsi în documentul final din luna octombrie, precizează că modificările legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din România şi asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor", completează sursa citată.

"Modificările aduse cadrului legal existent în domeniul justiţiei reprezintă un regres pentru democraţia din România. Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, este pus sub semnul întrebării angajamentul României privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept şi separaţia puterilor în stat, pericol semnalat de către Comisia Europeană şi GRECO", conform comunicatului.

Şeful statului subliniază din nou că nu susţine modificările aduse acestei legii privind organizarea şi funcţioarea CSM, ca şi în cazul Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, pe care a fost nevoit să o promulge pe 19 iulie, şi nici asupra legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor pe care a sesizat-o la CCR, dar a fost respinsă pe 25 septembrie.

Prin urmare, Klaus Iohannis "solicită reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justiţiei în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneţia, înainte ca modificările adoptate să producă efecte negative ireversibile ori greu de reparat în privinţa bunei funcţionări a justiţiei şi a calităţii actului de justiţie. Totodată, Preşedintele României atenţionează că opinia Comisiei de la Veneţia nu poate fi folosită ca un pretext pentru viitoare intervenţii legislative care nu au nicio legătură cu întărirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmăresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni", conchide sursa menţionată.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 19 iulie, că, din cauză că a epuizat toate căile de atac, a fost nevoit să promulge proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Atunci, şeful statului critica PSD pentru modul în care au modificat legile justiţiei, pentru emiterea celebrei OUG 13 pe abuzul în serviciu în perioada Guvernului Grindeanu. Klaus Iohannis a adăugat că PSD "legiferează prost" şi într-o manieră lipsită de transparenţă.

Totodată, pe 25 septembrie, CCR a respins sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea modificării Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Pe 19 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificările aduse către Parlament la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, motivând că sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor, în care s-a votat iniţiativa legislativă, nu a fost legal întrunită, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici