Iohannis, declaraţii de presă la Cotroceni, după datele contradictorii privind rata de incidenţă din Capitală: ”Este ciudat că două instituţii guvernamentale dau date diferite”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut la Palatul Cotroceni o conferinţă de presă.

7135 afișări
Imaginea articolului  Iohannis, declaraţii de presă la Cotroceni, după datele contradictorii privind rata de incidenţă din Capitală: ”Este ciudat că două instituţii guvernamentale  dau date diferite”

Klaus Iohannis, declaraţii de presă la ora 19.00, în ziua cu un nou bilanţ Covid-19

 
Klaus Iohannis, despre refuzul de a amâna alegerile parlamentare, programate pentru data de 6 decembrie:
 
”Am întrebat mai mulţi specialişti, niciunul nu mi-a spus că în marteie va fi mai bine decât în decembrie. Dacă avem noroc şi se găseşte un vaccin viabil, să ne aşteptăm la o îngrădire a pandemiei. Mult mai bine ar fi respectăm, regulile. Iarna lucrurile sunt mai complicate, se suprapune gripa cu pandemia de covid, din cauza vremii reci mai mulţi oameni vor avea tot felul de viroze, lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate.”
 
Klaus Iohannis, despre posibilitatea instituirii din nou a stării de urgenţă, măsură la care au apelat alte ţări din Europa:
 
”Comparaţia cu alte ţări e mai complicată, nu există o definiţie european valabilă. Ce declară alte state este mai degrabă similar cu ce e la noi starea de alertă, care permite instituirea cam tuturor restricţiilor necesare. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru starea de alertă, şi de când există guvernul a putut să ia măsurile care se impune pentru gestionarea epidemiei. Nu e nevoie acum de stare de urgenţă.”
 
Klaus Iohannis, despre prelungirea stării de alertă:
 
”Starea de alertă trebuie prelungită şi cred că va fi prelungită, probabil cu incă o lună.”
 
Klaus Iohannis, despre stimulentul de risc pentru cadrele didactice:
 
”Proiectul nu a ajuns la mine. Când va ajunge il vom citi işi îl von parcurge. Vom solicita guvernului să verifice dacă sunt fonduriie necesare. Evident că merită profesorii, întrebarea este dacă în această etapă se poate. 
 
Klaus Iokannis, despre alte restrcţii:
 
”Aceste lucruri vor fi analizate în primul rând de experţi. În situaţia în care avem o creştere evidentă a cazurilor e evident că anumite restricţii trebuie impuse pentru a stopa creşterea. Care sunt aceste măsuri, va fi propus de experţi şi aprobat de guvern.”
 
Klaus Iohannis, despre scenariul în care elevii vor face doar cursuri online:
 
”Autorităţile trebuie să menţină şcoala atât de mult cât se poate. Faţă de lunile martie - mai, s-au făcut progrese semnificative. Directorii, profesorii şi elevii au învăţat cum să folosească online-ul pentru a nu pierde prea mult din lecţii şi acesta este un proces de învăţare pentru toate părţile.”
 
Klaus Iohannis, despre purtarea măştii: 
 
”E recomandarea pe care am făcut-o. Eu sunt de aceeaşi părere ca şi experţii că e bine să purtăm tot timpul mască, când suntem în preajma altor persoane. Dacă recomandarea se va transforma în obligaţie, vom vedea în ce funcţie vor lua experţii.”
 
Preşedintele Kalus Iohannis a explicat de ce indicele de infectare se calculează diferit. 
 
”Este ciudat că două instituţii guvernamentale  dau date diferite. E urgent nevoie de corelarea datelor. Aştept ca Guvernul să clarifice aceste probleme, de urgenţă.”
 
”Situaţia este gravă. O vom putea depăşi bine pastrând regulile şi încurajându-i pe cei din jur sa facă la fel. Suntem o naţiune puternică. E momentul să o dovedim din nou.”
 
”Nu ne putem permite supraaglomerarea sipitalelor şi imposibilitatea ATI de a primi pacienţi. Am solicitat premieului si ministrului Sănătaţii să evalueze capacitatea secţiilor ATI şi să crească capaciatea numărul paturilor.”  
 
”Vedem o creştere îngrijorătoare la toţi indicatorii. Ne confruntăm cu o transmitere accentuată.”
 
”Prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest virus Suntem într-o etapă dificilă, într-un aşa numit val doi şi e imperativ să inversăm acest trend.”

INSP a modificat rata de infectare în Capitală, la 2,65, după ce în urmă cu câteva ore anunţa o rată mai mare de 3 la mia de locuitori, în raportul săptămânal publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit prefectului Capitalei, la o rată de infectare mai mare de 3,4 la mia de locuitori, şcolile trec în scenariul roşu. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat marţi, după şedinţa de la Prefectura Capitalei, că autorităţile au luat în calcul toate variantele posibile în aşa fel încât să nu fie puşi în pericol elevii şi profesorii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici