Iohannis, la întâlnirea cu rectorii: Educaţia românească se află într-un moment de cumpănă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că educaţia românească se află într-un moment de cumpănă şi pentru a îl depăşi sunt esenţiale debirocratizarea, existenţa unui personal calificat şi o adaptare a curriculei şcolare.

355 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la întâlnirea cu rectorii: Educaţia românească se află într-un moment de cumpănă

Iohannis: Educaţia românească se află într-un moment de cumpănă. E esenţială debirocratizarea

"Mă bucur să mă aflu alături de dvs în acest moment special şi vă urez să aveţi în continuare mulţi ani de performanţă academică veritabilă. Acest cadru este cu siguranţă unul propice de a discuta despre viitorul educaţiei româneşti. Sunte prezenţi aici mulţi care au şi vor avea responsabilitatea organizării a întregului învâţământ de acum şi din deceniile viitoare şi chiar dacă am început cu provizorat atât la Ministerul Educaţiei, cât şi la Ministerul Cercetării, sunt convins că vă doriţi coerenţă şi viziunea în perioada următoare. Educaţia românească se află într-un moment de cumpănă. Univesităţile sunt din ce în ce mai expuse globarizării şi astfel sunt obligate să devină tot mai competitive. Sunt esenţiale debirocratizarea, existenţa unui personal calificat şi adaptarea curriculară", a afirmat Klaus Iohannis, În discursul susţinut joi la întâlnire cu membrii Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Rectorilor, de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Acesta a tras un semnal de alarmă şi asupra scăderii numărului de studenţi, în contextul unui declin demografic.

"Adaptarea presupune politici de adaptare a mediului. Pe fondul declinului democrafic, numărul studenţilor a scăzut, lucru cu atât mai ângrijorător cu cât ponderea absonvenţilor ne plasează pe ultima poziţie din UE. Nevoi de specialişti în România nu e acoperită în momentul de faţă şi e o inserţie clară a acestora pe piaţa muncii. E nevoie ca relaţia dintre societatea, economiei şi universitar să fie evaluate pe baza unui studiu pe termen mediu şi lung", a completat şeful statului.

Preşedintele României a mai vorbit şi despre activitatea de cercetare, despre care a spus că este "un garant al competitivităţii din România".

"Activitatea de cercetare, un garant al competitivităţii României se realizează din ce în ce mai mult datorită consorţiilor şi colaborărilor internaţionale. Le-ar fi extrem de util dacă ar beneficia de finanţare adecvată şi de un cadru competitiv. Acestea nu sunt nici pe departe cerinţe ieşite din comun, ci dimpotrivă sunt necesare pentru ca educaţia din România să se alinieze cu cele sistemele de educaţie europene. Orice reformă a carierei didactice va trebui să implice universităţile", a conchis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la mai multe evenimente organizate de Universitatea Politehnica Bucureşti, cu ocazia aniversării a 200 de ani de existenţă a instituţiei de învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici