Iohannis: Sistemul educaţional românesc, „încremenit” în secolul 19. O naţiune care nu este bine educată nu are viitor

Preşedintele României a declarat, vineri, la Timişoara, că sistemul educaţional românesc este orientat, de cele mai multe ori, „înapoi" şi îl consideră „cu multă indulgenţă" al secolului 20. Iohannis a lansat un nou atac la adresa guvernanţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

299 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Sistemul educaţional românesc, „încremenit” în secolul 19. O naţiune care nu este bine educată nu are viitor

Klaus Iohannis: Sistemul educaţional românesc, „încremenit” în secolul 19. O naţiune care nu este bine educată nu are viitor

Preşedintele României a afirmat, vineri, la Timişoara, la lansarea volumului său intitulat "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa", că a auzit în ultima perioadă un discurs politic „abject" din partea partidului aflat la guvernare.

„Noi suntem Europa. Am spus şi la Sibiu: noi suntem Europa şi Europa este România. Aud în ultima vreme un discurs politic abject. Umblă unii prin ţară şi spun că problemele noastre vin de la Bruxelles. Una peste alta, am constatat că în România a apărut un discurs nu eurosceptic, ci un discurs eurofob şi faptul că acest discurs a fost transformat într-un mesaj de campanie de partidul de guvernare din România mi se pare rejectabil. Putem să constatăm că euroscepticismul a apărut din cauza unor astfel de populişti. Merg la Bruxelles şi au acolo un discurs pro european, iar când ajung acasă, aruncă vina, din cauza eşecului lor, pe Bruxelles. Se pune problema cum se poate eradica această prostie. Este simplu, prin educare", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a mai precizat că proiectul Uniunii Europene este unul „senzaţional şi foarte bun", din care nu putem să ne extragem.

„Comparaţi viaţa pe care o aveţi acum cu cea pe care am avut-o în anii '70, '80. De ce am ieşit în stradă în '89 şi mulţi au făcut sacrificiul suprem, fiindcă ne-a fost bine? Nu, fiindcă ne-a fost foarte rău. După Revoluţie, România a bâjbâit câţiva ani într-o formă de neocomunism neobişnuit, apoi am redescoperit vocaţia noastră europeană şi am dorit să fim parte a acestei Europe. Cum de fapt am dorit să fim şi în NATO. Viaţa noastră s-a schimbat în bine, că nu s-a întâmplat aşa repede precum ne-am aşteptat, este adevărat. Dar hai să vorbim şi despre lucrurile care s-au realizat, despre multiplele beneficii pe care le-am avut şi noi ca români de pe urma integrării europene", a afirmat Klaus Iohannis.

Totodată, preşedintele României a adăugat că după anul 1989 am mai câştigat un lucru „senzaţional, pe care nu-l preţuim la justa lui valoare". Şi anume, „avem dreptul de a vota. Este senzaţional, dragii mei. Eu am mers la vot şi înainte de Revoluţie, a fost un simulacru, nu a fost un vot, ne-am dus acolo să alegem unul din unul".

Klaus Iohannis a vorbit în evenimentul de lansare al noii sale cărţi despre sistemul educaţional din România, pe care-l consideră ca fiind orientat „înapoi", şi nu înainte.

„Din nefericire, sistemul educaţional românesc este de cele mai multe ori orientat înapoi, nu înainte, cu excepţiile notabile. Sistemul educaţional nu este unul al secolului 21, este unul cu multă indulgenţă al secolului 20, mai degrabă al secolului 19. Aici trebuie să schimbăm fundamental abordarea din foarte multe motive. Cel mai bun motiv este şi cel mai evident, o naţiune care nu este bine educată nu are viitor. Dacă vrem să fie şi mâine, trebuie să o transformăm în România educată, altfel nu avem nicio şansă. Suntem obligaţi să găsim sistemul educaţional care-i pune pe copiii noştri pe picior de egalitate cu ceilalţi, să le dăm metodele necesare pentru a face faţă într-o lume în care competitivitatea devine din ce în ce mai importantă", a afirmat preşedintele României.

Klaus Iohannis a amintit şi de proiectul său „România educată", lansat aproape la începutul mandatului său de şef al statului.

„Trebuie să avem o ofertă performantă, dar şi flexibilă. Trebuie să dăm predictibilitate copilului. Sistemul educaţional trebuie să fie predictibil, în momentul în care părintele trimite copil la şcoală să ştie ce şanse are până la absolvire, iar tânărul student să ştie care sunt variantele de carieră. Să aleagă o carieră, nu doar o chestiune punctuală. Dacă nu mă angajez, poate mă fac taximetrist. Este o meserie onorabilă, dar nu cred că este o alternativă serioasă pentru un tânăr absolvent al unei universităţi (...). Dacă jumătate de generaţie ratează obiectivul, înseamnă că sistemul este profund viciat", a conchis Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici