Ion Bogdan Codorean, medic ortoped: Problemele care vor există indiferent de pandemia de Covid 19 şi ce însemană netratarea lor

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, trage un semnal de alarmă în legătură cu afecţiunile ortopedice netratate la umăr, genunchi şi glezna care pot ajunge la artroză.

482 afișări
Imaginea articolului Ion Bogdan Codorean, medic ortoped: Problemele care vor există indiferent de pandemia de Covid 19 şi ce însemană netratarea lor

Ion Bogdan Codorean, medic ortoped: Problemele care vor există indiferent de pandemia de Covid 19, iar netratarea lor duce la artroză

“Sunt probleme care vor există indiferent de pandemia de Covid 19. Şi în cazul ortopediei, amânarea rezolvării lor poate duce la agravări nedorite. Teamă de operaţie a existat dintotdeauna, însă atunci când ea este indicată amânarea acesteia duce la artroze, la scăderea calităţii vieţii datorită durerilor şi la afectarea altor segmente care sunt suprasolicitate sau solicitate anormal”, explică dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă. 

Cel mai des întâlnite patologii ortopedice cu care medicul avertizează să nu se stea acasă sunt instabilităţile de rotulă, ruptură de menisc, ruptură de ligament încrucişat anterior sau leziunile de coafa rotatorie.

“Amânarea unei operaţii pentru instabilitatea de rotulă, o problema cu care oamenii se şi nasc duce la luxaţii recidivante de rotulă şi distruge cartilajul de pe rotulă. Ruptură de menisc, atâta timp cât nu blochează genunchiul nu este urgenţă foarte mare, însă dacă amâni prea mult, meniscul nu va mai putea fi salvat, se poate ajunge la scoaterea lui parţială sau totală. Ruptură de ligament încrucişat anterior este o problema care nu trebuie operată neapărat în urgenţă, însă cu cât se amână mai mult, instabilitatea va distruge meniscurile şi cartilajul. Leziunile de coafa rotatorie – o patologie a umărului – dacă pacientul nu acuză dureri mari, nu reprezintă urgenţă, însă cu cât se operează mai repede cu atât se corectează biomecanică umărului şi boală nu va evolua spre o artroză de umăr”, adaugă Dr. Ion Bogdan Codorean.

“Faţă de 2019, eu şi echipa mea am înregistrat creşteri cu 25% în cazul intervenţiilor chirurgicale la nivelul umărului, genunchiului şi gleznei ceea ce denotă creşterea încrederii pacienţilor în sistemul privat. Acesta s-a adaptat, iar măsurile de siguranţă sunt stricte, medicii şi personalul medical sunt testaţi săptămânal pentru Covid 19, la fel şi pacienţii care urmează să fie operaţi pentru că totul să decurgă în maximă siguranţă”, adaugă medicul ortoped.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici