Ion Cristoiu: Anunţul privind relaxarea omoară vaccinarea. Riscul e să murim, dar să nu ne mai dea la televizor

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că anunţul preşedintelui Iohannis privind renunţarea la unele restricţii, începând de astăzi, a fost un moment solemn creat special de şeful statului pentru a da semnalul încheierii pandemiei, aşa cum în martie anul trecut, tot el a dat semnalul începerii acesteia.

2091 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Anunţul privind relaxarea omoară vaccinarea. Riscul e să murim, dar să nu ne mai dea la televizor

Ion Cristoiu: Anunţul privind relaxarea omoară vaccinarea. Riscul e să murim, dar să nu ne mai dea la televizor

“E un moment politic deosebit. De remarcat, în primul rând, că preşedintele a ţinut să creeze un moment corespondent stării de urgenţă din martie. Se puteau lua aceleaşi măsuri de relaxare, încetul cu încetul şi cu o anumită prudenţă, ca să-ţi dea posibilitatea să dai înapoi. Preşedintele a ţinut să facă un moment deosebit din acest anunţ. După părerea mea, în această declaraţie de presă nu sunt importante măsurile, este important semnalul. Aşa cum atunci, când a anunţat starea de urgenţă, a dat semnalul începutului pandemiei, acum dă semnalul de sfârşit”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Pentru a explica de ce anunţul relaxării nu a fost făcut de premierul Cîţu, ci de preşedintele Iohannis, Ion Cristoiu recurge la o comparaţie cu România ceauşistă.

“În primul rând este o declaraţie de presa solemnă, se creează un moment corespondent anunţului stării de urgenţă. Faptul că vorbeşte el, faptul că vorbeşte de la Cotroceni, că nu răspunde unei întrebări (…) Este un moment creat dinadins solemn. De ce? E un mare mister. Nu a făcut declaraţia Florin Cîţu din mai multe motive. Florin Cîţu nu e Nicolae Ceauşerscu, el este Constantin Dăscălescu (n.r. ultimul premier al României înainte de Revoluţie). Era premierul României, dar puţină lume ştie, premierul Dăscălescu nu era nimic. Ceauşescu îi chema pe miniştri, lucra cu ei direct, le dădea ordin (…)”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu consideră că anunţul preşedintelui Iohannis va avea ca efect nerespectarea restricţiilor rămase în vigoare până la următoarea relaxare.

“Din punctul acesta de vedere, numai la nivelul acesta se putea crea o stare de spirit. Rostul acestei stări de spirit, şi aici începe enigma… nu e vorba de preluarea ipostazei de poliţistul bun. Acest anunţ creează o stare de spirit în care nu se va mai respecta nicio măsură. Oricum nu se mai respecta. O să vedeţi că şi acea poveste cu vaccinaţii, care vor merge la nuntă… Totul depinde de cum se va aplica.  Repet, s-a declarat cvasioficial, într-un moment solemn de la Cotroceni, încheierea pandemiei”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude ca preşedintele Iohannis să fi făcut anunţul relaxării restricţiilor după primirea unei note de la SIE care îl informa că majoritatea liderilor mondiali vor proclama închiderea pandemiei.

“Aici nu are treabă Bruxelles-ul, aici premierul Dăscălescu de acum, ministra Sănătăţii (…) după părerea mea, ei nu primesc aceleaşi note de la servicii precum Klaus Iohannis. Anunţul lui Klaus Iohannis  este urmarea unei note, jur, şi probabil de la SIE, notă care i-a spus la nivelul lui, nu la nivelul lui Cîţu, că marea majoritatea a liderilor mondiali va proclama închiderea pandemiei. Încetarea pandemiei, şi sunt sigur că aşa este, este încetarea stării de spirit a pandemiei. Boala rămâne (…) Părerea mea e că, undeva pe plan mondial s-a decis sau s-a ajuns la această idee că, indiferent de cât de mare va fi pandemia de acum încolo, mediatic ea nu va mai fi. Oficial. Noi vom trăi împreună cu virusul. Uitaţi-vă în ultimele două luni. În timp ce în alte ţări se luau măsuri de restricţii, la noi, şi unii medici, cum e Adrian Marinescu, spuneau că sunt probleme. Şi că e ceea ce spun eu, că probabil a primit o notă, şi în alte state se va proceda la fel. Mai e pe undeva pe acolo, prin India, Brazilia, dar nu contează”, a mai spus publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude ca preşedintele Iohannis să se fi grăbit cu anunţul relaxării restricţiilor pentru a acoperi un eventual eşec vaccinării, considerând discursul şefului statului unul prin care a anunţat nu numai sfârşitul pandemiei, ci şi sfârşitul imunizării anti-COVID 19.

“De ce spun că pandemia va continua, dar nu va mai fi starea de spirit? Pentru că discursul de ieri omoară vaccinarea. Noi ieri am avut de-a face cu un discurs care a proclamat sfârşitul pandemiei, dar şi sfârşitul vaccinării. Dacă nu mai există pericolul? (…) Poate să fie şi un anunţ al preşedintelui ca să preîntâmpine un dezastru că nu se atinge vaccinarea. Ei îşi calculaseră o cifră şi probabil au zis hai să dăm relaxarea acum să împingem vaccinarea în plan secund pentru că altfel oamenii ar fi fost atenţi (…) dacă s-au vaccinat, să vedem dacă scăpăm. Nu mai suntem atenţi acum. Probabil că această campanie de vaccinare îşi va permite să se târâie până prin decembrie. (…) Riscul e să murim, dar să nu ne mai dea la televizor”, a mai spus publicistul.

 

TOPUL SĂPTĂMÂNII

În Topul Săptămânii, realizat de publicistul Ion Cristoiu, primul loc este ocupat de senatorul PSD, Titus Corlăţean, iar ultimul, de Ştefan Jianu, medic primar chirurg şi antreprenor în sănătate.

Locul 5- Dr. Ştefan Jianu

“Este şi proprietar de clinică. În interviul pe care l-am înregistrat şi va fi dat sâmbătă, 15 mai, de la ora 20.00, pe Aleph News, am discutat exact ieşirea din pandemie. El este specialist în picioare, în flebite. Printre altele, în emisiune se discută că la ieşirea din pandemie trebuie să mergi foarte mult pe jos. El este specialist şi în chirurgia non-invazivă.”

Locul 4 – Florin Cîţu, premierul României

“Sunt mii de motive, inclusiv că s-a dus la Bruxelles, unde a avut o discuţie constructivă, că scrie în continuare că economia duduie şi traversează un moment de publicitate, de imagine. S-a adresat unor consultanţi care-l fac romantic, aţi văzut joacă fotbal, nu am înţeles de ce. După părerea mea, e o prostie. Ştim că e romantic, că e neînsurat. De obicei lucrezi la… ce îi lipseşte lui e bărbăţia, la asta trebuia să lucreze.”

Locul 3- Nicuşor Dan, primarul general Capitalei

“Şi pentru faptul că nu ştiu, mai există? Avem primar general al Capitalei? A reuşit să treacă acel buget, sigur, cu deficienţe. A marcat faţă de Gabi Firea. Ea a luat tramvaie din Turcia şi el de la Arad. Dacă le ia, chiar este un punct bun pentru el, pentru că trebuia ca userist plusist să le ia de prin Franţa, dar faptul că le ia de la Arad, parcă ar fi de la AUR.”

Locul 2- Dan Barna, copreşedintele USR PLUS

“Este acum într-o lesă foarte frumoasă. S-a trimis un dosar la DNA, de la DLAF, dar noi nu avem până acum oficial că şi el e. Oricum, el a făcut o greşeală uriaşă spunând că se retrage. Păi asta înseamnă că el chiar crede că în România avem justiţie. Mai ţineţi minte cine a făcut aşa? Crin Antonescu. Când a zis după europarlamentare că dacă nu face PNL 20% se retrage de la conducerea partidului. S-a retras. Păi au zis: Aaa, cum scăpăm de tine? Nu faci 20%.”

Locul 1 – Titus Corlăţean, senator PSD

“Acum câteva zile, a trecut prin Parlament, la punctul 17, cinci rapoarte de activitate  ale SRI. Normal era ca ele să se discute în fiecare an, dar măcar acum trebuie să se discute în plen. Şi au trecut în sensul că a venit un domn şi a zis că rapoartele le-am primit, cine e de acord, la revedere. Titus Corlăţean, nu Ciolacu, a fost singurul care a spus că trebuie totuşi dezbatere pentru că prezentarea în Parlament a raportului SRI este singurul mijloc democratic de control al SRI. El a zis, el a auzit că pesediştii nu l-au ajutat.”

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici