Iordache: Comisia de la Veneţia a lăudat scoaterea lui Iohannis din numirea conducerii ÎCCJ

Preşedintele Comisiei speciale privind Legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni că unele modificări Codul penal şi Codul de procedură penală sunt lăudate de Comisia de la Veneţia, printre care şi scoaterea din procedura de numire a conducerii ÎCCJ a preşedintelui Klaus Iohannis.

3071 afișări
Imaginea articolului Iordache: Comisia de la Veneţia a lăudat scoaterea lui Iohannis din numirea conducerii ÎCCJ

Iordache: Comisia de la Veneţia a lăudat scoaterea lui Iohannis din numirea conducerii ÎCCJ

„Comisia de la Veneţia a lăudat "separaţia carierelor" judecătorilor de a procurorilor, prin transferarea competenţelor de numiri de la plen la cele două secţii ale CSM”, a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Acesta mai precizează că în raportul Comisiei de la Veneţia se arată susţinerea pentru scoaterea preşedintelui României din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie (ÎCCJ).

„O altă modificare contestată, dar laudată de Comisia de la Veneţia, a fost scoaterea preşedintelui din procedura de numire la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie”, potrivit sursei citate.

Un alt aspect subliniat de social-democratul Florin Iordache se referă la protocoalelor încheiate de SRI cu autorităţile judecătoreşti.

„Este pentru prima dată când o instituţie cu mare impact în dezvoltarea democraţiei pune în discuţie problema protocoalelor încheiate de SRI cu autorităţile judecătoreşti”, susţine preşedintele Comisiei speciale.

Precizările lui Florin Iordache vin în contextul în care Comisia de la Veneţia a recomandat, vineri, autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici