Iordache, după mesajul Departamentului de Stat al SUA: Nu există motiv să oprim dezbaterea/ Comisia specială: CSM are obligaţia de a se sesiza din oficiu pentru a apăra magistraţii de imixtiuni

Preşedintele Comisiei privind domeniul justiţiei, Florin Iordache (PSD) a declarat, marţi, că nu există niciun motiv pentru ca Parlamentul să oprească dezbaterea legilor justiţiei, afirmând că niciuna dintre modificările făcute nu aduc atingere independenţei justiţiei.

669 afișări

„Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Aşa cum aţi văzut, noi avem o dezbatere foarte largă şi pornim de la nişte legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. (...) Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere.vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, şi o dezbatere largă cu toţi cei interesaţi la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Florin Iordache a afirmat că modificările adoptate nu aduc atingere independenţei justiţiei, aşa cum a transmis Departamentul de Stat SUA.

„(...) nu ştiu de unde, dar se face referire la legile propuse de Guvern. Faţă de legile propuse de Guvern, eu şi colegii care am semnat iniţiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observaţii şi acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut şi p ecare le vom face în continuare nu aduc atingere independenţei Justiţiei şi, în acelaşi timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori”, a spus Iordache.

Parlamentarii vor continua „fără îndoială dezbaterea” privind legile justiţiei.

„Fără îndoială noi continuăm această dezbatere şi vom ţine cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a spus deputatul PSD.

Iordache a spus că nu a discutat cu liderii PSD despre mesajul transmis de SUA.

„Nu am discutat cu nimeni. O să discut cu colegii mei într-o pauză după prânz, dar ceea ce este important pentru mine şi pentru colegii mei este să ascultăm toate punctele de vedere autorizate. Dacă CSM, care este garantul independenţei Justiţiei, asociaţiile profesionale ale magistraţilor, ne fac observaţii şi ne spun ”da, separarea carierei este importantă”, ”da, trebuie să nu existe ingerinţă în numirea şi revocarea judecătorilor şi procurorilor”, sunt chestiuni de la care am plecat. Repet: prin toate modificările pe care le-am făcut şi pe care le vom face, în niciun caz nu scădem independneţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei nu va fi diminuată”, a spus Iordache.

Comisia specială: CSM are obligaţia de a se sesiza din oficiu pentru a apăra magistraţii de imixtiuni

Parlamentarii din Comisia specială în care se dezbat legile justiţiei au decis, marţi, că Secţia pentru procurori, respectiv cea pentru judecători din cadrul CSM, au obligaţia de a se sesiza din oficiu pentru a apăra magistraţii împotriva oricărui act de imixtiune.

Secţia pentru judecători şi după caz Secţia pentru procurori a CSM au dreptul, respectiv obligaţia corelativă de a se sesiza din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională sau în legătură cu aceasta, care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea judecătorilor, respectiv imparţialitatea procurorilor în dispunerea soluţiilor precum şi împotriva oricărui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea”, potrivit unui amendament adoptat de Comisia specială în care sunt dezbătute legile justiţiei.

De asemenea, parlamentarii din Comisia specială au votat şi un amendament care prevede că Secţiile Consiliul Superior al Magistraturii „apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor”.

Comisie: Medicamente, proteze şi asistenţă medicală gratuită pentru magistraţi şi familiile acestora

Magistraţii în activitate sau pensionari, precum şi soţul/soţia şi copiii aflaţi în întreţinere beneficiază gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, potrivit unui amendament adus, marţi, Statutului procurorilor şi judecătorilor de parlamentarii din Comisia pentru legile justiţiei.

"Judecătorii şi procurorii în activitate sau pensionari, precum şi soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale", prevede un amendament adus Statutului procurorilor şi judecătorilor de parlamentarii din Comisia specială privind domeniul justiţiei.

Condiţiile de acordare în mod gratuit a asistenţei medicale, a medicamentelor şi protezelor sunt stabilite prin Hotărâre a Guvernului, aceste drepturi neavând caracter salarial şi nefiind impozitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici