Ministrul justiţiei Tudorel Toader, întâlnire cu procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi: Am discutat despre recomandările MCV

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a mers, marţi, la sediul Ministerului Justiţiei, unde a stat două ore. Ulterior, ministrul Tudorel Toader a explicat că a fost vorba despre o întrevedere cu întreaga comisie de punere în aplicare a recomandărilor din MCV.

2314 afișări
Imaginea articolului Ministrul justiţiei Tudorel Toader, întâlnire cu procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi: Am discutat despre recomandările MCV

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, vizită la Ministerul Justiţiei pentru discuţii pe tema raportului MCV

"Am luat cerinţă cu cerinţă, am văzut ce s-a realizat până în prezent, am discutat ce trebuie să facă fiecare autoritate în parte pentru îndeplinirea celor 11 recomandări considerate ca neîndeplinite", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a precizat că în următoarea perioada se va realiza un grafic de activităţi pentru fiecare autoritate care are de îndeplinit recomandări din cadrul MCV.

Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră a "realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În acelaşi timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare", se arată în raport.

Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, "deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV".

Procurorul şef al DNA nu a făcut declaraţii când a ajuns la sediul ministerului.

DNA este una dintre instituţiile care au criticat proiectul de modificare a legilor justiţiei.

Seara trecută, Departamentul de Stat al SUA a atras recomandat retragerea proiectului din Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici