Iordăchescu: O decizie privind excluderea lui Năstase, luată după o analiză a unei comisii a Baroului

Decizia privind excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase va fi luată după ce o comisie formată din consilieri ai Baroului Bucureşti va analiza motivul reţinut de Consiliu atunci când a decis menţinerea fostului premier în Barou, a declarat, marţi, decanul Ion Ilie-Iordăchescu.

220 afișări
Imaginea articolului Iordăchescu: O decizie privind excluderea lui Năstase, luată după o analiză a unei comisii a Baroului

Adrian Năastase (Imagine: Bogdan Stamatin-Mediafax Foto)

Avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, a spus, după şedinţa de marţi, că în cazul lui Adrian Năstase s-a decis constituirea unei comisii formate din consilieri ai Baroului Bucureşti, care va reexamina motivaţia Consiliului din decizia anterioară de menţinere a fostului premier în Barou.

Comisia se va pronunţa în cel mult două săptămâni în acest caz şi va comunica hotărârea Consiliului Baroului Bucureşti, care va lua o decizie în cazul lui Adrian Năstase.

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie-Iordăchescu, a mai spus că Adrian Năstase este suspendat din profesia de avocat din 2012, după ce a formulat o solicitare în acest sens.

Iordăchescu a precizat că în comisie nu va fi analizată motivarea hotărârii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de condamnare a lui Adrian Năstase, ci motivaţia dată de Consiliul Baroului în decizia de menţinere a fostului premier în profesia de avocat.

Decanul Baroului Bucureşti a menţionat că membrii comisiei vor arăta, în propunerea pe care o vor trimite Consiliului, dacă motivaţia care a stat la baza deciziei de menţinere a lui Năstase în profesia de avocat este corespunzătoare.

Baroul Bucureşti arată, într-un comunicat de presă, că s-a hotărât prezentarea unui punct de vedere în cazul lui Năstase de către o comisiei, în urma căruia să fie adoptă o decizie privind excluderea acestuia din avocatură. Solicitarea de apreciere asupra necesităţii reexaminării motivării deciziei Consiliului Baroului Bucureşti prin care s-a decis, cu majoritate, menţinerea lui Năstase în profesia de avocat a fost formulată de Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

În cazul avocaţilor Florin Costiniu şi Cătălin Voicu, Consiliul a constatat că decizia de condamnare definitivă a acestora în dosarul de corupţie nu a fost comunicată Baroului Bucureşti.

Astfel, Consiliul Baroului Bucureşti a decis să solicite hotărârea de condamnare a lui Costiniu şi Voicu, urmând ca, pe baza acestui document, să se formuleze un punct de vedere de către consilieri anurne desemnaţi.

"Consiliul Baroului Bucureşti va adopta, după îndeplinirea măsurilor hotărâte, într-o şedinţă viitoare, o decizie, conform legii", a precizat Baroul Bucureşti.

Iordăchescu a precizat că s-a abţinut, în şedinţa de marţi, în cazul lui Voicu şi al lui Costiniu, întrucât l-a reprezentant în instanţă pe fostul senator.

Excluderea celor trei din Baroul Bucureşti trebuia discutată pe 13 august, însă atunci nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru a fi luată o decizie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

În 22 aprilie, fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, el primind o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Cu trei luni înainte de a fi trimis în judecată, Florin Costiniu a cerut CSM să ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Florin Costiniu a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în 8 septembrie 2010. După pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat în Baroul Bucureşti.

Uniunea Naţională a Barourilor din România a cerut Baroului Bucureşti să analizeze situaţia lui Adrian Năstase, care încă face parte din această profesie, potrivit Gândul.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. "În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, Consiliul se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului Bucureşti a decis că, atât faptul că Năstase a stat la penitenciar, cât şi condamnarea istorică în dosarul de corupţie, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o şedinţă secretă a Consiliului Baroului Bucureşti.

"Şedinţa a fost confidenţială. Au fost păreri pro şi contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năastase să fie menţinut în Baroul Bucureşti. Decizia nu este definitivă", declara Ion Ilie-Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti.

Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului Bucureşti a declarat, iniţial, că UNBR a solicitat ca Baroul să "analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat şi care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul Bucureşti".

Vicepreşedintele UNBR, avocatul Haşotti Ionel, a explicat pentru Gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul Bucureşti trebuie revizuită. "În şedinta din 29 iulie a UNBR a fost luat în discuţie cazul Năstase. S-au cerut informaţii şi documente suplimentare de la Baroul Bucureşti, baroul unde înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului Bucureşti a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate", a explicat avocatul Haşotti

UNBR a considerat că motivarea deciziei Baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. "Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informaţii suplimentare şi documentaţia anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicaţiile baroului nu erau satsfăcătoare", a explicat avocatul Ionel Haşotti.

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea Bucureşti în urma deciziei de condamnare din dosarul "Trofeul calităţii". Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici