IPP: Modernizarea unui kilometru de drum la Sibiu, peste 48 mil. lei, cu mult peste media pe ţară

Modernizarea unui kilometru de drum în municipiul Sibiu, în anul 2010, a costat peste 48 de milioane de lei, fiind cu mult peste media pe ţară, calculată la aproape 1,3 milioane de lei, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

195 afișări
Imaginea articolului IPP: Modernizarea unui kilometru de drum la Sibiu, peste 48 mil. lei, cu mult peste media pe ţară

IPP: Modernizarea unui kilometru de drum la Sibiu, peste 48 mil. lei, cu mult peste media pe ţară (Imagine: Mihai Burlacu/Mediafax Foto)

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), care citează date oferite de către reprezentanţii Primăriei Sibiu, în anul 2010, modernizarea unui kilometru de drum în municipiul Sibiu a costat 48.473.000 de lei, fiind cu mult peste media pe ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii IPP au considerat că valoarea comunicată de Primăria Sibiu este "extremă" şi au eliminat-o din calcularea mediei naţionale, care este de 1.283.000 de lei pe kilometru.

Potrivit IPP, costuri peste această medie pe ţară s-au înregistrat şi în oraşele Suceava - 3.471.000 de lei pe kilometru, Craiova - 3.218.000 de lei pe kilometru, Satu Mare - 3.160.000 de lei pe kilometru şi Slatina - 2.682.000 de lei pe kilometru.

Într-un grafic intitulat "Cost modernizare străzi" care însoţeşte raportul IPP, municipiul Sibiu se află pe primul loc, fiind urmat de Galaţi, care are un cost pe kilometru de 10.693.000 de lei.

"Serviciul de administrare a reţelei municipale de străzi continuă să rămână un subiect tabu în administraţie: este aproape imposibil de calculat un cost mediu de reparaţie/modernizare/întreţinere a unei străzi dintr-un municipiu, în condiţiile în care autorităţile locale continuă să refuze cu obstinaţie stabilirea unor standarde unitare în acest sens şi pretextează detalii cu privire la specificul acestor lucrări pentru a evita o comparaţie pe orizontală între costurile aferente între municipii", se arată în raportul IPP postat pe site-ul instituţiei.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu susţin că cifra a apărut "dintr-o eroare umană în completarea formularelor IPP", fără a preciza însă un alt cost al modernizărilor la străzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici