IPS Daniel este noul patriarh al BOR

IPS Daniel, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost ales, miercuri seară, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, acesta primind voturile a 95 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc.

2 afișări
Imaginea articolului IPS Daniel este noul patriarh al BOR

IPS Daniel este noul patriarh al BOR

Mitropolitul Daniel a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin, în care s-a confruntat cu ÎPS Bartolomeu, care a obţinut 66 de voturi.

În primul tur de scrutin ÎPS Daniel a obţinut 80 de voturi, iar ÎPS Bartolomeu a întrunit 62 de voturi, un vot fiind anulat. Pe locul trei s-a clasat episcopul Covasnei şi Harghitei Ioan, care a primit 18 voturi şi a fost astfel eliminat din cursă.

Noul patriarh, care va avea titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române", va fi învestit în funcţie peste aproximativ trei săptămâni, în perioada de la alegere până la învestire interimatul fiind asigurat tot de el.

BIOGRAFIE ŞI VIDEO

Mitropolitul Daniel şi-a exprimat, în primul său mesaj în calitate de Patriarh, dorinţa de a sluji Biserica Ortodoxă Română "aşa cum a făcut-o" predecesorul său, Patriarhul Teoctist, el muţumind Sfântului Sinod şi membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru încrederea acordată.

Noul Patriarh a pledat pentru "preţuirea, păstrarea şi cultivarea" tuturor lucrurilor lăsate de Patriarhul Teoctist, decedat în 30 iulie, la vârsta de 92 de ani.

"Rugăm pe toţi cei ce iubesc Biserica să ne ajute pentru că Patriarhul nu lucrează singur, ci cu credincioşii, clericii şi societatea română, în general", a afirmat IPS Daniel.

IPS Daniel a mai spus că Patriarhul trebuie sfătuit, încurajat, pe lângă coopeare, apreciind că Dumnezeu îi binecuvântează pe cei ce ascultă cuvântul Lui şi fac fapte bune.

Noul patriarh a fost aplaudat, miercuri seară, la ieşirea din Palatul Patriarhal, de zeci de credincioşi şi clerici, cărora şeful Bisericii Ortodoxe Române le-a mulţumit.

Daniel a mulţumit şi jurnaliştilor care au relatat despre alegerea patriarhului. "Mulţumesc presei faţă de interesul arătat Bisericii Ortodoxe Române", a spus Daniel.

Aceasta a adăugat că Biserica este interesată de societatea civilă, după care i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi s-a retras în Reşedinţa Patriarhală.

IPS Daniel este al şaselea Patriarh al Biserici Ortodoxe Române, el venind la conducerea BOR după Patriarhul Teoctist, care a condus Biserica în ultimii 21 de ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici