ÎPS Teofan: Am renunţat pentru că sunt alţii mai vrednici

ÎPS Teofan, mitropolitul Olteniei, a declarat, că a renunţat la candidatura la scaunul patriarhal pentru că "sunt alţii mai vrednici" decât el pentru această funcţie.

13 afișări
Imaginea articolului ÎPS Teofan: Am renunţat pentru că sunt alţii mai vrednici

ÎPS Teofan: Am renunţat pentru că sunt alţii mai vrednici

Declaraţia a fost făcută de ÎPS Teofan la ieşirea din Catedrala Patriarhală, unde acesta a petrecut peste 45 de minute în pauza de după şedinţa Sfântului Sinod.

Potrivit programului, în aproximativ 10 minute ar trebui să înceapă slujba de Te Deum, după care se va reunii Colegiul Electoral Bisericesc, forul care va decide cine va fi noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod i-a desemnat, miercuri, în urma a trei tururi de scrutin, pe ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi locţiitorul de patriarh, ÎPS Bartolomeu, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi pe PS Ioan Sălăjanu, episocpul Covasnei şi Harghitei drept candidaţi la scaunul patriarhal rămas vacant în urma decesului lui Teoctist.

ÎPS Teofan s-a retras din cursă, în al doilea tur de scrutin. De asemenea, ÎPS Laurenţiu Strezea, mitropolitului Ardealului, s-a retras din cursă.

ÎPS Daniel a fost desemnat după primul tur de scrutin, drept prim candidat, ÎPS Bartolomeu a fost ales în urma celui de-al doilea tur de scrutin, iar ÎPS Ioan Selejan - candidat surpriză - a fost ales după al treilea tur de scrutin.

Retragerea din cursă a ÎPS Teofan, unul dintre favoriţii la scaunul patriarhal, îl plasează pe Bartolomeu Anania - un alt aspirant la acestă funcţie - mult mai aproape de poziţia contracandidatului său direct, mitropolitul Daniel.

Interesant este momentul ales de ÎPS Teofan pentru retragerea sa din cursă - înainte de cel de al doilea tur de scrutin -, după ce primul tur fusese câştigat de ÎPS Daniel, candidatul ce a întrunit, de altfel, şi cele mai multe voturi.

Cei care cunosc dedesubturile relaţiilor dintre înalţii prelaţi ai BOR spun că între Teofan şi Bartolomeu ar exista o strânsă prietenie şi, implicit, o promisiune de susţinere reciprocă în cursa pentru ocuparea tronului patriarhal.

După ce Bartolomeu a fost învins de Daniel în primul tur de scrutin, iar numărul voturilor primite la acel moment de Teofan a fost incomparabil mai mic decât cel al câştigătorului, acesta a decis să se retragă apreciind că şansele de a deveni patriarh sunt minime.

În aceste condiţii, ieşirea din joc a IPS Teofan transferă către Bartolomeu susţinerea pe care mitropolitul Olteniei o are în Sfântul Sinod, fapt de care Teofan ar beneficia fără dubii în eventualitatea în care Bartolomeu Anania îl va învinge pe ecumenicul Daniel şi va deveni patriarh.

Teofan şi Bartolomeu sunt adepţi ai tradiţionalismului ortodox, iar apropierea dintre ei a fost evidentă în ultima perioadă. Arătându-şi intenţiile de a candida la şefia BOR, Teofan a fost susţinut făţiş de IPS Bartolomeu, considerându-l pe liderul ortodox al Olteniei - mulţi spun că datorită vârstei - mai potrivit pentru a ocupa tronul patriarhal.

Astfel s-ar putea explica, pe de-o parte, retragerea neaşteptată din cursă a lui Teofan, considerat până de curând competitorul numărul unu al mitropolitului Daniel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici