ISJ Suceava: Membri ai Comisiei de admitere în licee n-au fost implicaţi în aprobarea transferurilor

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, spune că unii membri ai Comisiei judeţene de admitere în învăţământul liceal ”nu au avut implicare în soluţionarea transferurilor întrucât au fost în concediu”, adăugând că aceştia sunt ”oameni integri, corecţi şi responsabili”.

304 afișări
Imaginea articolului ISJ Suceava: Membri ai Comisiei de admitere în licee n-au fost implicaţi în aprobarea transferurilor

ISJ Suceava: Membri ai Comisiei de admitere în licee n-au fost implicaţi în aprobarea transferurilor (Imagine: Nicu Mircea/Arhiva Mediafax Foto)

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava arată, joi, într-un comunicat de presă, că, în acest an, Comisia judeţeană de admitere în învăţământul liceal de stat constituită la nivelul instituţiei a desfăşurat diferite activităţi în conformitate cu calendarele admiterii în liceu şi în învăţământul profesional, începând cu 6 februarie, iar în perioada 27-30 iulie a fost etapa de rezolvare a situaţiilor speciale după repartizarea computerizată.

”În acest interval, unii membri ai comisiei nu au avut deloc implicare în soluţionarea transferurilor întrucât au fost în concediu de odihnă, după cum urmează: inspector şcolar Albu Cristina, inspector şcolar Tiron Constantin, inspector şcolar Nechifor Cristina, inspector şcolar Pentilescu Maria, inspector şcolar Dumistrăcel Ionel”, se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada 24 iulie - 4 august, profesorul Petru Crăciun, membru al comisiei respective, a participat, fiind delegat prin ordin de ministru, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică ca în însoţitor al lotului naţional în Indonezia.

”Fiecare dintre membrii comisiei se bucură de prezumţia de nevinovăţie, sunt oameni integri, corecţi şi responsabili”, a precizat şeful ISJ Suceava.

Gheorghe Lazăr a menţionat, totodată, că până în prezent ISJ Suceava nu a primit niciun răspuns oficial de la Ministerul Educaţiei privind raportul Corpului de control în cazul transferurilor elevilor de clasa a IX-a, iar ”antepronunţarea în acest caz aduce grave prejudicii de imagine instituţiei sucevene şi oamenilor ei”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa, în 17 august, că 332 de transferuri în clasa a IX-a au fost anulate în judeţul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetaţi disciplinar şi există suspiciuni de abuz în serviciu, fiind făcută sesizare penală.

"Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat", spunea ministrul Educaţiei.

Echipa de control a mai constatat că, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborată o procedură proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse într-un proces-verbal din 27 mai 2015.

"Comisia Judeţeană de Admitere nu a putut prezenta motivaţii temeinice, susţinute legal, în privinţa criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Naţionale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat că cererile aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate. Comisia Judeţeană de Admitere a fost condusă de doamna Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, şi a fost constituită din 10 membri (şapte inspectori şcolari din cadrul inspectoratului şcolar, un cadru didactic şi doi informaticieni)", preciza Ministerul Educaţiei.

Controalele la inspectoratele şcolare Judeţene au vizat verificarea soluţiilor în cazul situaţiilor speciale apărute după repartizarea computerizată. Metodologia stabileşte că "situaţii speciale" sunt acele cazuri medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi.

Inspectorii Corpului de control al MECS au făcut verificări în judeţele Suceava, Brăila, Bihor, Prahova şi Neamţ, după ce au existat informaţii că sunt sute de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată.

În prima etapă de admitere în unităţile de învăţământ liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a, dintre cei 128.685 de elevi care au completat fişele de înscriere au fost repartizaţi computerizat 124.805 (98,5%).

Media de admitere a elevilor se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională, care are pondere de 75% şi media celor patru ani de gimnaziu, cu pondere de 25%. Elevii care au avut medii de admitere sub 5 au participat şi ei la repartizarea computerizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici