Istoria Spitalului Filantropia, cea mai veche maternitate din ţară, într-o expoziţie de fotografie - FOTO

Aproape 20 de fotografii care ilustrează momente din trecutul şi prezentul Spitalului Filantropia, cea mai veche maternitate din România, au fost expuse pe gardul exterior al unităţii sanitare, în cadrul unui proiect inedit intitulat "O clipă din viaţa noastră".

1454 afișări
Imaginea articolului Istoria Spitalului Filantropia, cea mai veche maternitate din ţară, într-o expoziţie de fotografie - FOTO

Istoria Spitalului Filantropia, cea mai veche maternitate din ţară, într-o expoziţie de fotografie (Imagine: Facebook)

Spitalul Filantropia găzduieşte prima expoziţie de fotografie în aer liber din istoria sa, dar şi prima de acest tip realizată de un spital. Proiectul a fost iniţiat de Fundaţia Colegiului Medicilor din Bucureşti, în parteneriat cu patru spitale, cele mai vechi din Capitală: Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila" şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" şi se desfăşoară simultan, în septembrie.

Expoziţia de fotografie de la Spitalului Filantropia a fost inaugurată, vineri, iar la eveniment au fost prezenţi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"„O clipă din viaţa noastră" este proiectul care i-a permis medicului Gheorghe Peltecu, directorul Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia să exprime actul medical, de la începuturi până în prezent, dintr-o perspectivă, de aceasta dată, artistică, el însuşi fiind autorul a peste jumătate din fotografiile expuse", a precizat GGeorgeta Ionescu reprezentant Fundaţiei Colegiul Medicilor Bucureşti.

Vorbind despre Spitalul Filantropia, profesorul Gheorghe Peltecu a spus că este cea mai veche clinică de obstetrică şi ginecologie din România, înfiinţată în anul 1813.

"După 125 ani de la construcţie, spitalul este inaugurat într-o formă modernă şi dotat corespunzator medicinii secolului XXI, respectând neschimbată arhitectonica originală. Oferind servicii medicale complexe - de la medicină materno- fetală şi genetică umană, la ginecologia oncologică- şi de înaltă competenţă profesională, Spitalul Filantropia a fost primul spital modern civil din România, fiind, de la înfiinţarea sa un spital de caritate. Aici au activat cei mai remarcabili profesori de obstetrică din România şi a fost prima şcoală de moaşe. La ora actuală spitalul este o unitate de nivel III şi o clinică universitară", a spus doctorul Peltecu, în cuvântul de prezentare.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent la eveniment, a spus că regretă că nu a ales ginecologia, în locul stomatologiei, deşi, la un moment dat a fost tentat să opteze pentru această specialitate.

"Spitalul Filantropia este unitate de elită, iar Ministerul Sănătăţii a achiziţionat aparatură performantă pentru spital", a spus Bănicioiu.

La rândul lui preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea a recomandat managerului unităţii sanitare să folosească realizările spitalului pentru a obţine venituri suplimentare.

"Ar trebui conştinetizat mai mult faptul că în acest spital public pot fi realizate teste genetice. Oamenii plătesc bani mulţi pentru a face analize în străinătate, de ce să nu le facă aici. La fel ecografie, este un centru de înalt nivel unde pot fi făcute investigaţii şi contra cost", a precizat Ciurchea, felicitând medicii pentru că au adus spitalul la un înalt nivel.

În cadrul proiectului "O clipă din viaţa noastră", fotografiile din fiecare spital sunt realizate cu sprijinul fotografului Mihai Andrei, iar pentru unele imagini care „vorbesc” despre istoria si arhitectura spitalelor sunt utilizate colecţiile proprii sau arhivele unităţilor sanitare.

Acest proiect este finanţat de ARCUB şi face parte din Programul cultural „Eşti Bucureşti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucureşti).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici