Istvan Haller renunţă la greva foamei dacă România este sancţionată de CE

Istvan Haller, membru al CNCD, a anunţat, vineri, că va ieşi din greva foamei dacă Guvernul va aloca suma necheltuită din proiectul Hădăreni pentru reconstrucţia caselor şi crearea locurilor de muncă pentru victime sau dacă România va fi sancţionată de CE pentru nerespectarea hotărârilor CEDO.

105 afișări
Imaginea articolului Istvan Haller renunţă la greva foamei dacă România este sancţionată de CE

Istvan Haller renunţă la greva foamei dacă România este sancţionată de CE (Imagine: Mediafax Foto)

Membrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu rang de secretar de stat a intrat, joi, în greva foamei, nemulţumit de atitudinea Executivului în problema Hădăreni şi acuzând Guvernul că a minţit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Istvan Haller arată că va ieşi din greva foamei dacă Guvernul alocă întreaga sumă rămasă necheltuită din proiectul Hădăreni pentru reconstrucţia caselor şi crearea locurilor de muncă pentru victime, "cu promisiunea fermă că aceste fonduri nu vor mai fi blocate şi vor putea fi folosite până la mijlocul anului 2009 până la realizarea completă a proiectului" şi dacă Executivul alocă un fond de patru ori mai mare decât cel pentru proiectul Hădăreni celor două proiecte din comuna Plăieşii de Jos - Caşinul Nou şi Plăieşii de Sus.

Totodată, Haller susţine că va renunţa la greva foamei şi în cazul în care Comitetul de Miniştri al Consiliul Europei ia măsuri concrete de sancţionare a României pentru nerespectarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Haller a spus că prin soluţionarea amiabilă a cazurilor Moldovan şi alţii împotriva României, Kalanyos şi alţii împotriva României şi Gergely împotriva României, CEDO a luat act de declaraţia Guvernului României prin care acesta s-a angajat să adopte măsuri generale pentru a combate discriminarea romilor, urmând ca respectarea acestor angajamente să fie monitorizată de către Comitetul de Miniştri al Consiliul Europei.

Astfel, potrivit lui Haller, în primul caz s-a elaborat un proiect la nivelul satului Hădăreni, care însă nu a fost finalizat, Guvernul blocând în mod repetat fondurile alocate, nefiind realizat până în momentul de faţă obiectul principal al proiectului, adică reconstrucţia caselor distruse şi crearea de locuri de muncă.

În cel de-al doilea şi al treilea caz, Guvernul României a renunţat la proiecte, spunând că primarul din comuna Plăieşii de Jos s-ar opune acestora, a precizat Istvan Haller.

Membrul CNCD precizează că oficialii ai Comitetului de Miniştri al Consiliul Europei, deşi informaţi de situaţie, nu au luat nicio măsură.

"Fiind implicat în soluţionarea acestor cazuri, văzând că guvernele României din 1993 şi până azi au minţit în mod repetat atât romii din Hădăreni, cât şi opinia publică românească şi internaţională, am decis să declanşez greva foamei pentru a obţine respectarea hotărârilor date de CEDO. Acţiunea mea nu priveşte doar victimele acestor cazuri, ci toate persoanele aflate pe teritoriul României, care pot deveni victimele unor abuzuri ale autorităţilor, şi care au nevoie de protecţia oferită de Convenţia europeană a drepturilor omului", a spus Istvan Haller.

El a adăugat că pentru protejarea sănătăţii sale, va consuma zilnic o tabletă de multivitamine şi jumătate de litru de iaurt, lapte bătut sau sana.

De asemenea, Haller a precizat că această acţiune nu are legătură cu statutul său actual de membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu rang de secretar de stat.

El a intrat, joi dimineaţă, în greva foamei, nemulţumit de atitudinea Executivului în problema Hădăreni şi acuzând Guvernul că a minţit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici