Italia, Spania şi Anglia - preferate de românii care vor să muncească în străinătate

Principalele trei state preferate de românii care pleacă în străinătate pentru a munci sunt Italia, Spania şi Marea Britanie, însă peste 78 la sută dintre ei se consultă mai întâi cu rudele şi prietenii lor, nemaiapelând la instituţiile din domeniu, se arată într-un studiu realizat de un ONG.

2 afișări
Imaginea articolului Italia, Spania şi Anglia - preferate de românii care vor să muncească în străinătate

Italia, Spania şi Anglia - preferate de românii care vor să muncească în străinătate

Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni a realizat, în luna iulie, o anchetă socială despre migraţia forţei de muncă româneşti în Uniunea Europeană, încercând să stabilească unde se duc cel mai des românii, ce îi motivează să plece şi dacă se consultă cu instituţii precum Autoritatea Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Potrivit studiului, prezentat miercuri, Italia este în topul preferinţelor, fiind urmată de Spania, ambele ţări ocupând aceleaşi pozitţii ca în raportul Asociaţiei din 2005. În 2007, românii au plasat pe locul trei Marea Britanie, în defavoarea Germaniei. Însă în această ţară se duc mai ales persoanele tinere, mai educate şi cu venituri mai mari decât cele care vor să lucreze în Spania şi Italia.

În funcţie de repartizarea zonală, din Muntenia se pleacă în special în Spania, iar din Moldova se migrează mai ales în Italia. Cei care vor să se ducă în Marea Britanie provin mai degrabă din nord-estul ţării.

Înainte să plece, majoriatea oamenilor nu se informează din surse oficiale, ci obţin datele care îi interesează de la rude şi prieteni care au mai fost la muncă în străinătate. Autorii raportului au criticat lipsa de preocupare a direcţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă, instituţii care nu reuşesc să fie eficiente din lipsă de personal sau a unei strategii naţionale.

Ancheta sociologică, realizată în perioada martie-aprilie 2007 pe un lot de 715 persoane, din 35 de localităţi, arată că majoritatea celor care vor să plece la muncă în străinătate au o slujbă în ţară. Pe de altă parte, mulţi dintre cei care aleg Italia ca primă destinaţie pentru muncă sunt şomeri declaraţi (15 la sută) şi casnice (9 la sută).

Către cele trei destinaţii pleacă în special persoane între 23 şi 40 de ani, dar Marea Britanie atrage populaţia tânără (44 la sută au între 23-30 de ani). Italia este preferată şi de persoanele peste 50 de ani într-o proporţie semnificativă (10 la sută).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici