Iulia Scântei, care a intrat de 9 ori în arhiva SIPA, în prezent senator PNL: Publicarea raportului din 2008, un incident de securitate; Ministrul să vadă ce s-a întâmplat. Ce spune Ludovic Orban (PNL) despre senatoare

Senatorul PNL Iulia Scântei a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că publicarea raportului din 2008 privind neregulile din arhiva SIPA, care arăta că au fost xeroxate dosare, este un incident de securitate „în curtea Ministerului Justiţiei”, afirmând că ministrul trebuie să vadă cum a fost posibil.

1875 afișări
Imaginea articolului Iulia Scântei, care a intrat de 9 ori în arhiva SIPA, în prezent senator PNL: Publicarea raportului din 2008, un incident de securitate; Ministrul să vadă ce s-a întâmplat. Ce spune Ludovic Orban (PNL) despre senatoare

Iulia Scântei, care a intrat de 9 ori în arhiva SIPA, în prezent senator PNL: Publicarea raportului din 2008, un incident de securitate; Ministrul să vadă ce s-a întâmplat

„Am participat la redactarea raportului. (…) Raportul a apărut în presă. Părerea mea este că este un incident de securitate la momentul acesta, în curtea Ministerului Justiţiei. Nu că nu ar fi fost bine ca acel raport să apară în presă, dar nu în situaţia în care nu a fost declasificat”, a declarat senatorul PNL Iulia Scântei, pentru MEDIAFAX.

Ministrul Justiţiei are în curte un incident de securitate conform HG 585, a spus Iulia Scântei, afirmând că este datoria lui Tudorel Toader să verifice cum a fost posibil acest incident.

„Ministrul Justiţiei ar trebuie să verifice cum a ajuns în situaţia de a avea un incident de securitate, în primul rând. Dacă este un ministru responsabil şi conduce destinele sistemulului judiciar trebuie să vadă ce s-a întâmplat cu măsurile propuse şi dacă acele măsuri au fost valorificate într-un fel. Acest raport a fost depus la cabinetul ministrului în anul 2008. Suntem în 2017”, a spus Iulia Scântei.

Cu privire la informaţiile prezentate public de ministrul Justiţiei, Iulia Scântei a afirmat că Tudorel Toader nu a făcut decât să ia procesele verbale ale comisiei care a redactat raportul de activitate.

„Noi, spre deosebire de alţii care au intrat în arhivă, am lăsat procesele verbale de acces şi de activitate. (…) Noi am consemnat cei care au fost desemnaţi să intre şi ceea ce am constatat noi cu ocazia verificărilor din spaţiul de depozitare. (…) ultima comisie era formată doar din doi membri. Noi nu am identificat procesele verbale şi rapoartele acestei comisii, din păcate”, a spus Iulia Scântei.

Scântei a spus că ministrul justiţiei ar trebui să răspundă şi cu privire la aspectele sesizate în raportul din 2008,”respectiv, cei care au intrat anterior cum au lucrat şi de ce nu au lăsat rapoarte şi cum se face că în mandatul acesta al domnie sale i-a apărut un incident de securitate”.

Iulia Scântei, în prezent senator, a făcut parte din comisia înfiinţată de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi a intrat în arhivă de nouă ori. Acesta preciza, la momentul readucerii în atenţia publică a subiectului, că niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur în zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi întâmplat însă şi anterior comisiei formate în urma ordinului lui Chiuariu. Întrebată dacă după aceleaşi reguli funcţiona şi comisia înfiinţată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: ”Nu.”

”Noi am făcut o confruntare a opisului de documente lăsat de comisia anterioară, cu situaţia de fapt, existentă în depozitului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru a vedea că între perioada în care s-a inventariat şi în care noi am preluat nu au dispărut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fuseseră ele deja inventariate. Raportul a conţinut o detaliere a activităţii comisiei pe durata mandatului, constatările noastre, inclusiv cu privire la nereguli, şi propuneri”, spunea Scântei.

Ludovic Orban, candidat la conducerea PNL, despre Iulia Scântei: Nu ştiu dacă avea dreptul legal să consulte arhiva SIPA

Ludovic Orban spune despre senatorul PNL Iulia Scântei că nu ştie dacă avea dreptul legal să consulte arhiva SIPA. ”Nu o cunosc foarte bine, m-am trezit cu ea pe listă, fără să ştiu că este de fapt membră PNL”, a declarat candidatul pentru şefia PNL.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, dacă ştie că senatorul PNL Iulia Scântei a consultat arhiva SIPA, Ludovic Orban a răspuns că nu o cunoaşte foarte bine, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Eu nu o cunosc foarte bine, m-am trezit cu ea pe listă, fără să ştiu că este de fapt membră PNL. A fost pusă pe listă de conducerea de dinainte de 11 decembrie. Ce ştiu despre este e că a fost pusă secretar general adjunct în Ministerul Justiţiei de fostul nostru coleg Tudor Chiuariu. Probabil că din acest motiv nici nu mă iubeşte foarte mult, când eram la Iaşi am promis că după ce voi ajunge preşedinte al Partidul Naţional Liberal nicio filială judeţeană nu se va mai trezi cu un candidat de tip Agamiţă Dandanache. Era în sală şi colega mea şi probabil că nu s-a simţit foarte bine şi mi-ar fi dat o replică acidă... Nu o cunosc foarte bine şi nu pot da detalii dacă a consultat sau nu arhiva SIPA şi de ce, dacă avea dreptul legal să consulte arhiva SIPA şi ce informaţii a avut voie să obţină”, a afirmat Orban.

Ministerul Justiţiei a publicat, joi, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Pe listă apare şi numele senatorului PNL Iulia Scântei.

Scântei a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că publicarea raportului din 2008 privind neregulile din arhiva SIPA, care arăta că au fost xeroxate dosare, este un incident de securitate ”în curtea Ministerului Justiţiei”, afirmând că ministrul trebuie să vadă cum a fost posibil.

”Am participat la redactarea raportului. (…) Raportul a apărut în presă. Părerea mea este că este un incident de securitate la momentul acesta, în curtea Ministerului Justiţiei. Nu că nu ar fi fost bine ca acel raport să apară în presă, dar nu în situaţia în care nu a fost declasificat”, a spus Scântei.

Cu privire la informaţiile prezentate public de ministrul Justiţiei, Iulia Scântei a afirmat că Tudorel Toader nu a făcut decât să ia procesele verbale ale comisiei care a redactat raportul de activitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici