"Jefuitori" de ATM-uri, care acţionau în România şi state ale UE, trimişi în judecată de procurorii DIICOT Oradea

Un număr de 14 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Oradea, fiind acuzate că au copiat date de pe carduri bancare cu ajutorul unor dispozitive instalate pe ATM-uri şi au retras bani sau au cumpărat bunuri de la diferite societăţi comerciale folosind carduri contrafăcute.

723 afișări
Imaginea articolului "Jefuitori" de ATM-uri, care acţionau în România şi state ale UE, trimişi în judecată de procurorii DIICOT Oradea

"Jefuitori" de ATM-uri, care acţionau în România şi state ale UE, trimişi în judecată

Procurorii DIICO Terorism - Serviciul Teritorial Oradea au dispus, în 1 februarie, trimiterea în judecată a inculpaţilor Ioan-Gheorghe Bejuşcă, Constantin-Eduard Sîrbu, Alin-Dumitru Ojog, Sebastian-Eugen Fotă, Adrian Belean, Andrei Gabor, Viorel-Ciprian Brisc, Robert Janos Koteles, Lucian-Constantin Gafencu, Roman Kosorinsky, Sorin Sasu, Mihai-Ioan Lasca, Valentin Cosmin Leho şi Gheorghe Cosmin Zlibuţ, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulaţie de valori falsificate, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos prin transmiterea neautorizată de date de identificare, transmite corespondentul MEDIAFAX, citând un comunicat de joi al DIICOT.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, începând din 2012, membrii grupului infracţional au desfăşurat atât în România, cât şi în state ale Uniunii Europene, respectiv Cehia, Olanda şi Germania, activităţi de skimming (montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a card-urilor folosite la ATM-uri de clienţii diferitelor bănci din ţările mai sus menţionate) precum şi activităţi de retrageri de numerar sau achiziţionări de bunuri de la societăţi comerciale prin folosirea de card-uri contrafăcute.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-au stabilit trei paliere de organizare.

"Primul palier a avut ca sarcină deţinerea şi montarea aparaturii de tip skimming pe ATM-uri din străinătate în vederea capturării informaţiilor de identificare a card-urilor aparţinând clienţilor care efectuează operaţiuni de retragere de numerar şi pe care le-au transmis, de regulă prin e-mail, altor persoane în vederea falsificării card-urilor. Al doilea palier a avut ca sarcină falsificarea card-urilor bancare în România şi transmiterea lor altor persoane pentru efectuarea de operaţiuni bancare frauduloase. Al treilea palier a avut ca sarcină efectuarea fie în mod nemijlocit, fie prin persoane interpuse - săgeţi, de operaţiuni ilicite de retrageri de numerar sau achiziţionări de bunuri din străinătate cu card-uri falsificate", se arată în comunicat.

Activitatea infracţională s-a desfăşurat numai în scopuri "oneroase", fie prin împărţirea sumelor retrase în mod fraudulos sau a bunurilor dobândite de la comercianţi, fie prin plata fiecărei activităţi infracţionale desfăşurate pe palierele amintite.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bihor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici