Judecătoarea ICCJ Lidia Bărbulescu s-a pensionat

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, în şedinţa de joi, de cererea de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătoarei Lidia Bărbulescu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

1221 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea ICCJ Lidia Bărbulescu s-a pensionat

Judecătoarea ICCJ Lidia Bărbulescu s-a pensionat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a luat act de cererea judecătoarei Lidia Bărbulescu va fi înaintată Preşedinţiei, pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie prin pensionare.

Judecătoarea Lidia Bărbulescu a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii până în 2010, iar din ianuarie 2008 până în ianuarie 2009 a fost preşedinte al CSM.

Lidia Bărbulescu a asigurat interimatul la conducerea ICCJ aproximativ un an, după pensionarea lui Nicolae Popa.

În 22 octombrie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a luat în discuţie candidaturile pentru postul de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, rămas vacant în urma pensionării lui Nicolae Popa, începând cu luna septembrie 2009. Atunci au candidat Lidia Bărbulescu, Gabriela Victoria Bîrsan, Elena Cîrcei, Dănuţ Cornoiu şi Ilie Iulian Dragomir, toţi judecători la instanţa supremă.

Cu majoritate de voturi, CSM a desemnat-o pe Lidia Bărbulescu pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numirea trebuind însă făcută de şeful statului.

În 3 decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu o va numi pe Lidia Bărbulescu în funcţia de preşedinte al instanţei supreme. Astfel, procedura de numire a şefului ICCJ a fost reluată începând cu 22 decembrie 2009, când CSM a fost notificat de către Administraţia Prezidenţială.

Lidia Bărbulescu, care era vicepreşedinte al ICCJ, a asigurat interimatul la conducerea instanţei aproximativ un an, până la numirea Liviei Stanciu, în 17 septembrie 2010.

În 1 noiembrie 2010, la alegerile pentru CSM, Lidia Bărbulescu a fost printre cei 11 membri aleşi de magistraţi în Consiliu. Lista cu cei 11 membri ai CSM a fost validată de Senat în decembrie 2010, ulterior fiind contestată de 30 de senatori PDL la Curtea Constituţională.

PDL a susţinut faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în CSM pentru un mandat de şase ani, în 2004 (în condiţiile legii de atunci), şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un al doilea mandat.

În 25 ianuarie 2011, Curtea Constituţională a statuat că retroactivitatea legii priveşte modificarea unei situaţii pentru trecut, iar nu reglementarea diferită a unei situaţii juridice pentru viitor, stabilind că doar opt din cei 11 judecători şi procurori aleşi în noul CSM pot fi validaţi de către Senat.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", Bărbulescu, Lupaşcu şi Chiujdea au părăsit CSM.

Lidia Bărbulescu a fost, din 1978 până în 1987, judecator la Judecătoria Slatina, iar în perioada 1987- 2001 a activat în cadrul Tribunalului Olt, pe care l-a condus în calitate de preşedinte în perioada 1998-2001.

Din 2001, Lidia Bărbulescu a fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind vicepreşedinte al acestei instanţe din 1 aprilie 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici